Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Vozovi na svim pružnim dionicama Željeznica Republike Srpske saobraćaju bez zastoja, s tim  da su snježne padavine prouzrokovale minimalna kašnjenja vozova.

Angažovane su dežurne ekipe koje na terenu obezbjeđuju nesmetano funkcionisanje željezničkog saobraćaja.

-Zaposleni u Saobraćajno transportnoj djelatnosti u  Doboju, pored redovnih radnih zadataka angažovani su i na čišćenju skretnica, perona i staničnog prostora od snijega. Snijeg pada već nekoliko dana, ali snježne padavine nisu stvorile veće probleme u odvijanju željezničkog saobraćaja – rekao je Dragan Simić, pomoćnik šefa stanice u Doboju.

U Sekciji za održavanje pruga Doboj, spremno su dočekali snijeg i prema riječima šefa tehničke službe ZOP –a Slobodana Zoranovića, sve ekipe su na terenu već nekoliko dana, opremljene neophodnim materijalom i alatkama.

- Sve ekipe Sekcije ZOP-a zadužene za snjegoborbu su na terenu, a uvedena su i noćna dežurstva u stanicama Srpska Kostajnica i Doboj. Dežurne ekipe su odmah pristupile čišćenju skretnica, perona i putnih prelaza, kao i staničnih prostora - kaže Zoranović.

Na pružnoj dionici  Doboj - Banjaluka u funkciji su grijači skretnica, tako da na ovoj dionici neće biti problema sa saobraćajem vozova, zbog snijega ili niskih temperatura.