Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Željeznice Republike Srpske i Ministarstvo saobraćaja i veza organizovali su danas edukativno-promotivnu vožnju za 180 učenika šestih razreda Osnovne škole „Branko Radičević“ iz Banjaluke.

Ove godine, banjalučki osnovci su kao odredište za svoje nezaboravno putovanje odabrali Prijedor.

Cilj ove aktivnosti, koja se organizuje već četvrtu godinu zaredom, je promocija željezničkog saobraćaja kod djece. Ranija iskustva govore da su djeca veoma malo upoznata sa ovim vidom saobraćaja, kao i to da veliki broj njih nikada nije imao priliku da se vozi vozom.

- Željeznice svake godine sa zadovoljstvom dočekuju i voze osnovce koji se na ovakav način upoznaju sa željezničkim saobraćajem. Prije četiri godine mališani su vrlo malo znali o željeznici, a veliki broj ih se nikad nije vozio vozom. Danas je primjetno da posjeduju određena znanja, a naš cilj je da im pružimo bezbjednu i ugodnu vožnju i, kao budućim korisnicima, približimo vozove i upoznamo ih sa osnovama ponašanja u željezničkom saobraćaju – rekao je Sretko Tubak, direktor banjalučke Sekcije za saobraćajno-transportnu djelatnost ispraćajući školarce.

Po dolasku u Prijedor, učenicima je u prostorijama željezničke stanice predstavljen način rada u Željeznicama Republike Srpske i održano predavanje o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju, nakon čega su nastavili svoje planirane aktivnosti.

Partner Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske i Željeznica Republike Srpske u ovom projektu je i Privredna komora Republike Srpske, koja godinama unazad u saradnji sa autoprevoznicima organizuje besplatan prevoz učenika od škole do željezničke stanice i nazad.