Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Učenici osnovnih škola Vuk Karadžić iz Donjih Vijačana, kao i 37 mališana iz područne osnovne škole Sveti Sava iz Kotor Varoši koji su se drugarima priključili u Čelincu, putovali su na jednodnevni izlet vozom do Novog Grada. 

Od ukupno 103 učenika iz Donjih Vijačana uzrasta od četvrtog do devetog razreda, samo nekolicina njih do sada je putovala željeznicom. U vozu se našla i direktorka Brana Vukanović koja je svoje prvo iskustvo putovanja željeznicom prošla zajedno sa svojim učenicima.

- Jako sam srećna. Ovo je nevjerovatno iskustvo. Kroz naše mjesto, nažalost, ne prolazi pruga, tako da priliku za vožnju željeznicom do sada nismo imali i ovo je bila odlična prilika koju smo sa zadovoljstvom iskoristili. Svi zajedno dijelimo uzbuđenje današnjeg putovanja, i veoma smo zahvalni Željeznicama Republike Srpske što su nam omogućile jedno nezaboravno putovanje. Naši učenici danas će takođe mnogo toga da saznaju o željeznici što zaista nisu znali – rekla je Brana Vukanović, direktorka osnovne škole Vuk Karadžić iz Donjih Vijačana.

Pripremu za putovanje željeznicom osnovci su imali i par dana pred polazak, kada im je u  organizaciji Željeznica Republike Srpske održan edukativni čas gdje su upoznati sa ulogom i značajem željeznice, te im je predstavljeno na koji način funkcioniše željeznički saobraćaj. Osnovcima su predstavljene bezbjednosne mjere, sam značaj bezbjednosti u željezničkom saobraćaju, te prava i obaveze putnika prilikom putovanja vozom.

Direktor Sekcije za saobraćajno-transportnu djelatnost iz Banjaluke Sretko Tubak, zajedno sa vozopratnim osobljem, sa osnovcima je putovao od Ukrine do Banjaluke.

- Projekat upoznavanja učenika osnovnih škola sa željeznicom i organizaciju putovanja vozom Željeznice Republike Srpske provode već četiri godine u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS. Posebno je zadovoljstvo, a i u ovom slučaju obostrano, omogućiti mališanima prvi susret sa željeznicom kroz jednu ovakvu vožnju – naglasio je Tubak.

Jovana, Branka, Veljko, Marko učenici četvrtog razreda zajedno sa brojnim drugarima svoje uzbuđenje iskazali su velikim osmjesima stidljivo pokazujući da su im se pozitivna očekivanja prvog susreta sa željeznicom ispunila.

Šef željezničke stanice Ukrina Živko Đurđević prije polaska voza za Novi Grad mališanima je u kratkim crtama prikazao način rada jedne željezničke stanice, upoznao sa osobljem koje radi u stanici, te naglasio da je zadovoljstvo buduće male putnike željeznicom upoznati sa svim onim što željeznica zaista jeste.

Sa polaskom iz stanice Ukrina osnovci su vozom putovali kroz Snjegotinu, Jošavku, Čelinac, Vrbanju, Banjaluku, Ramiće, Potkozarje, Piskavicu, Omarsku, Kozarac, Prijedor, Brezičane, Svodnu i Blagaj stigavši zadovoljni na svoje odredište u Novi Grad.