Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Djeca sa posebnim potrebama zajedno sa vršnjacima, njih 90 sa 10 odraslih pratilaca, u subotu su krenuli vozom iz Doboja ka Petrovu na, prema riječima Sanje Živković, organizatora jednodnevnog izleta ispred Udruženja za pomoć djeci sa posebnim potrebama,  nezaboravno druženje tokom koga su predviđene sportske i edukativne aktivnosti.

Program za predškolce „Kutak za djecu“ Udruženje organizuje zajedno sa školom sporta „Sparta“ i školom stranih jezika „Mekmilan“ iz Doboja, pa je jednodnevni izlet djece i njihovih pratilaca u Petrovo ispunjen raznovrsnim i zanimljivim sadržajima.

- Zahvaljujemo se Željeznicama Republike Srpske, jer ovo nije prvi put da nam izlaze u susret u organizovanju naših aktivnosti. Prije par godina Željeznice su nam pomogle da realizujemo posjetu naše djece i roditelja centru „Zaštiti me“ u Banjaluci. Sada idemo u Petrovo, da djecu upoznamo sa okolinom i priredimo im jedan sportski dan ispred manastira „Svetog Nikole“, gdje su predviđene sve planirane aktivnosti - kaže Sanja Živković, predsjednik Upravnog odbora Udruženja za pomoć djeci sa posebnim potrebama Doboj.

Željeznice Republike Srpske su za djecu i njihove pratioce obezbijedile besplatan prevoz, sigurno putovanje i voznu pratnju.

- Mislimo  da je lijepo da su se na ovaj način Željeznice uključile u cio događaj, jer će djeca svakako nešto novo naučiti o saobraćaju, a za djecu, iz iskustva to kažem pošto radim kao učiteljica već 25 godina, putovanje vozom jedan je od najljepših doživljaja – istakla je Živkovićeva.

Putovanje vozom sa nestrpljenjem su čekali i Neda Milošević i Mia Radonjić, očekujući da voz krene planiranim redom vožnje za Petrovo, što će ovim djevojčicama i svim njihovim drugovima ostati u nezaboravnom sjećanju.