Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Turisti i ljubitelji uskotračnih pruga od 1. jula mogu uživati u vožnji cijelom muzejsko-turističkom prugom od stanice Šargan Vitasi preko Mokre Gore, Vardišta i Dobruna do Višegrada, nakon potpisivanja ugovora o regulisanju međusobnih odnosa željezničkih kompanija iz Republike Srpske i Srbije.

Željeznice Republike Srpske su „Srbija vozu“ ustupile na korištenje dionicu pruge koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske, od Višegrada do državne granice, u dužini od preko 18 kilometara, a ugovor su potpisali v.d. izvršnog direktora Poslova infrastrukture ŽRS Boško Prelić i v.d. generalnog direktora „Srbija voza“ Jugoslav Jović.

Potpisivanje ugovora bila je prilika da se predstavnici željeznica i njihovi gosti provezu dolinom Rzava i posjete manastir Dobrun. Tokom ove promotivne vožnje „ćiro“ se nekoliko puta zaustavio kako bi njegovi oduševljeni putnici kamerama mogli da zabilježe prirodne ljepote tog kraja.

- Tokom vožnje mogli smo se uvjeriti da se lokalno stanovništvo duž pruge i u Višegradu raduje dolasku voza. Svakako da će turisti uživati u vožnji jer je to poseban ugođaj, a potpisivanjem ovog ugovora ispunjeni su uslovi da, pored vožnje Šarganskom osmicom, uživaju i u vožnji Rzavskom dolinom sve do Višegrada – rekao je Boško Prelić, v.d. izvršnog direktora Poslova infrastrukture u Željeznicama Republike Srpske.

Koliko često će vozovi saobraćati do Višegrada zavisiće od zainteresovanosti turista.

- Danas smo napravili dobar dogovor sa kolegama iz Republike Srpske. Potpisali smo ugovor za pristup infrastrukturi pa nema nikakvih smetnji da voz saobraća, čak i svakodnevno – rekao je po dolasku u Višegrad Jugoslav Jović, v.d. generalnog direktora „Srbija voza“.

To očekuje i Olivera Todorović, direktorka Turističke organizacije opštine Višegrad.

- Čarobni turistički krug u Višegradu je oživio. Ovo je jedan od najljepših turističkih proizvoda u regionu, a naš načelnik učiniće sve da garava ćirina lokomotiva hukće i dovodi turiste do Višegrada – rekla je Todorovićeva.

Turističku prugu i „ćiru“ načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević smatra atrakcijom od velikog značaja za turizam grada na čijem se čelu nalazi i nada se da će voz često saobraćati na zadovoljstvo svih Višegrađana.