Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Broj putnika koji putuju talgo vozom na relaciji Banja Luka - Sarajevo iz dana u dan se povećava. Tako je za samo petnaest dana avgusta ove godine, u stanicama Banja Luka, Stanari i Doboj prodato čak 787 rezervacija.

- Imali smo i grupna putovanja stranih državljana koji su u turističkim obilascima. Osjećaj koji talgo pruža je zadivljujući, od komfora pa do klime koja savršeno funkcioniše po vrelim danima avgusta – objašnjava Rade Blagojević, šef stanice Doboj.

On očekuje da će broj putnika do kraja godine još više rasti i da je uvođenje linije na relaciji Banja Luka - Sarajevo opravdalo očekivanja.

- Tek kada uradimo detaljnu analizu i poređenje broja prevezenih putnika sa nekim ranijim periodom, znaćemo koliko putnicima znači uvođenje modernih putničkih kola – dodaje Blagojević.

Iako se dugo čekalo da krene u komercijalnu upotrebu sasvim je izvjesno da je talgo voz udobnošću i komforom ispunio očekivanja i najzahtjevnijih putnika. Kompozicija je opremljena savremenim bifeom i modernom tehnologijom koja je podređena željama putnika. Buka je svedena na minimum, sjedišta je moguće pomjerati i zakretati, a automatska vrata garantuju potupunu bezbjednost za sve putnike i osoblje.

Sve veći interes za putovanja ovim vozom na relaciji Banja Luka - Sarajevo ukazuje da i domaći putnici znaju da prepoznaju kvalitet.