Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

U našim željeznicama imate i uvijek ćete imati prijatelja. Nadam se da će donacija koju smo dostavili biti od koristi Željeznicama Republike Srpske (ŽRS) i njihovim radnicima koji su pogođeni katastrofalnim poplavama, rekao je Rajnhard Bamberger, član Uprave Rail Cargo Austria (RCA) boraveći u Doboju.

Prenoseći pozdrave i podršku radnika i Uprave RCA kolegama u Doboju Bamberger je rekao da su se rado odazvali apelu ŽRS da pomognu.

- Namjerama Uprave RCA da pomognu ŽRS u kancelarijskom namještaju i računarima priključili su se i naši radnici i u akciji “Željezničari željezničarima” prikupili pomoć u odjeći, obući, ćebadima, dušecima i drugim stvarima za koje su smatrali da mogu biti od koristi poplavljenim radnicima u Doboju – istakao je Bamberger.   

Zahvaljujući se na donaciji preduzeću i radnicima generalni direktor ŽRS Dragan Savanović je izrazio zahvalnost austrijskim kolegama i za angažovanje savremenih mjernih kola na mjerenju svih parametara pruge.

Tokom posjete Savanović je predstavnike RCA upoznao sa razmjerama šteta na ŽRS od poplava, do sada urađenom i planovima za nastavak sanacije. Gosti su pohvalili Željeznice za ono što su uradile na otklanjanju posljedica poplava radi što bržeg uspostavljanja saobraćaja i obećali podršku naporima Uprave za iznalaženje sredstava za rekonstrukciju i modernizaciju uništene pruge Šamac - Modriča, s obzirom da je to veoma važan pravac.

Rajnhard Bamberger je lično uručio pomoć nekolicini radnika koji su pogođeni majskim poplavama u Doboju. Sva pristigla pomoć biće raspoređena po sekcijama, prema broju ugroženih radnika kojima su stambene jedinice poplavljene.

Pored Bambergera i Sandre Erber, predstavnika RCA u delegaciji koja je u Željeznicama RS boravila povodom uručivanja donacije bili su i Hamed Šivšić, Ilijas Musić i Senad Salihagić, predstavnici Rail Cargo Logistics iz Sarajeva koji su pomogli da pošiljka stigne u Doboj.