26.06.2024

Vanredni događaj na otvorenoj pruzi

Vanredni događaj na otvorenoj pruzi

Dana 26.06.2024. godine u 9 časova i 30 minuta na otvorenoj pruzi između želјezničkih stanica Čelinac i Vrbanja, došlo je do vanrednog događaja u kome je putnički voz koji je saobraćao na relaciji Doboj - Banjaluka, naleteo na žensku osobu, koja se u tom trenutku nalazila na koloseku.

Mašinovođa je uvidevši žensku osobu kako prelazi prugu postupio po propisima, davao zvučne signale upozorenja i pristupio kočenju, ali se nažalost nezgoda i vanredni događaj nije mogao izbeći.

Na lice mesta po prijavi vanrednog događaja, izašle su nadležne službe Hitne pomoći, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, kao i Komisija za vanredne događaje Želјeznica Republike Srpske.

Uviđaj je u toku, a lice koje je povređeno u ovom vanrednom događaju odvezeno je ambulatnim kolima službe Hitne pomoći Banjaluka.

Želјeznice Republike Srpske i ovaj put apeluju i upozoravaju građane na obavezno poštovanje propisa, zabranu hodanja prugom i zadržavanja na kolosecima, kao i na obavezno poštovanje zabrane prilaska pruzi na mestima gde to nije dozvolјeno.

Želјeznička pruga prelaze se isklјučivo na mestima gde je to dozvolјeno i predviđeno.

Pešaci, kao i svi drugi učesnici u saobraćaju su u obavezi da poštuju signalizaciju i znakove upozorenja kraj pruge, te da se ne kreću po pruzi.

Samo poštovanjem propisa, signalizacije i upozorenja, odgovornošću prema sebi i drugima, mogu se sprečiti nesreće i sačuvati lјudski životi.