Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

„BiH - Regionalni projekat obnove željeznica II“
Izvodac: Thales Signalling Solutions GmbH
Vrijednost ugovora: 6.738.796.23 evra
Kredit: Evropska banka za obnovu i razvoj
Projekat završen i u probnom je radu od novembra 2013. godine

„BIH Regionalni projekat obnove željeznica II“ izmedu ostalog podrazumijeva nabavku i instalaciju stanicnog sistema osiguranja. Projekat obuhvata elektronsko i savremeno osiguranje stanica koje ce doprinijeti povecanju bezbijednosti željeznickog saobracaja kao i skracivanju voznog vremena.
Implementacija projekta pocela je u junu 2010. godine.
Stanicni sistem osiguranja vrši se u cetiri stanice: Ukrina, Dragalovci, Stanovi i Rudanka kao i na cetiri putna prelazana pruzi Doboj – Banja Luka (Rudanka - Stanovi, Dragalovci - Ukrina) i u probnom su radu od novembra 2013. godine.