11.05.2023

Vijesti

Ispraćaj penzionera – sindikalna tradicija

Ispraćaj penzionera – sindikalna tradicija

Sindikat želјezničara Republike Srpske organizovao je danas u Doboju svečani ispraćaj u penziju za 27 članova koji su to pravo stekli u prošloj godini. Predsjednik Sindikata želјezničara Republike Srpske Jelenko Dobraš, istakao je da je ispraćaj radnika želјezničara svojesvrsna tradicija u povodu Krsne slave i Dana želјezničara Republike Srpske.

Dobraš je istakao da se radi o radnicima sa punim stažom od 40 godina, uklјučujući i nekoliko njih kojima je uračunato vrijeme po osnovu učešća u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

-Od 27 penzionisanih radnika, pet je žena - rekao je Dobraš novinarima i napomenuo da su za kolege pripremlјeni i odgovarajući pokloni poput ručnog sata sa posvetom.

Penzionisani želјezničari kažu da će radni vijek pamtiti po lijepom, međusobnom druženju i solidarnosti, ali da je bilo i tužnih trenutaka koji se vezuju za ratni period.

Gostimir Šušak iz Kulaša cijeli radni vijek je proveo na želјeznici, radeći poslove od otpravnika vozova u Sloveniji, šefa stanice, do inžinjera u organizacionim upravama "Želјeznica Republike Srpske".

-Želјeznica je preduzeće koje mi je dalo hlјeb i dovelo me do penzije. Značajan dio života proveo sam na želјeznici prvo radeći, a drugo kao putnik, jer sam putovao 40 kilometara do radnog mjesta -kaže Šušak.

Radenko Vukrišević iz Banjaluke radni vijek je započeo kao limar u Sekciji za održavanja šinskih vozila, a za ovaj posao na kojem je proveo oko desetak godina kaže da traži odgovornost i znanje u struci.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Želјeznica Republike Srpske Slađan Jović očekuje da će tokom godine do 60 radnika ostvariti pravo na penzionisanje.

Prema njegovim riječima, kompanija trenutno zapošlјava 1.944 radnika, dok su prema sistematizaciji predviđena 2.093 radna mjesta.

-Želјeznice Republike Srpske trenutno sve poslove obavlјaju i sa ovim brojem radnika, međutim u narednom periodu biće novog zapošlјavanja. Planiramo tokom godine da zaposlimo do 120 novih radnika tehničko-izvršnog osoblјa, neophodnih za normalno odvijanje radnog procesa -kaže Jović.

Slike

alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Ispraćaj penzionera – sindikalna tradicija alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Ispraćaj penzionera – sindikalna tradicija alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Ispraćaj penzionera – sindikalna tradicija alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Ispraćaj penzionera – sindikalna tradicija