12.05.2023

Vijesti

Krsna slava i Dan želјezničara Želјeznica Republike Srpske

Krsna slava i Dan želјezničara Želјeznica Republike Srpske

Krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog, Dan želјezničara i svoj trideset prvi rođendan Želјeznice Republike Srpske obeležile su skromno i dostojanstveno uz poruke da se budućnost želјeznica ogleda u budućim ulaganjima i realizaciji planiranih projekata, obnovi želјezničke infrastrukture, nabavci novih voznih sredstava za prevoz putnika i obnovi voznog parka za prevoz tereta.

U Želјeznicama Republike Srpske malo je usporen proces restrukturisanja zbog dvogodišnjih okolnosti u vezi sa virusom korona, ali se on odvija dobrim tempom i trenutno se vrši konverzija duga u kapital kako bi se pobolјšao vlasnički odnos u korist Vlade Srpske - istakla je u Doboju pomoćnik ministra saobraćaja i veza za želјeznički, vodni i vazdušni saobraćaj Vesna Vožni.

Ona je naglasila da je odličan posao urađen kada je reč o smanjenju broja radnika u Želјeznicama Republike Srpske, ali da je nažalost, u tom procesu otišao i veliki broj stručnjaka zbog čega se javila potreba za zapošlјavanjem novih kadrova kojih trenutno nema u dovolјnom broju na tržištu.

- Svi zajedno svakako treba više da se angažujemo kako bi Želјeznice Srpske postale okosnica privrede Republike Srpske. Ministarstvo saobraćaja i veza uložiće dodatne napore da konačno krenemo i sa obnovom infrastrukture, razvojem i modernizacijom Želјeznica Republike Srpske kako bi mogle biti konkurentne na tržištu – naglasila je je pomoćnik ministar Vesna Vožni na proslavi krsne slave Želјeznica Republike Srpske - Svetog Vasilija Ostroškog, Dana želјezničara i 31 rođendana preduzeća.

Kao prioritet navela ulaganja na Koridoru "Pet ce" kroz Republiku Srpsku, čija je izrada projektne dokumentacije u toku, kao i rutu "Devet-A" od Doboja do Zvornika.

- Svetska banka, Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj su zainteresovane i toku su razgovori oko podrške na ovim projektima - naglasila je Vožni.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Želјeznica Republike Srpske Slaćan Jović, ocenio je da iza Želјeznica Republike Srpske stoji uspešna poslovna godina sa povećanim prihodima i prevozom robe, bez dugovanja dobavlјačima, radnicima i institucijama Republike Srpske.

- Želјeznice su pozicionirane na dva koridora - Ploče-Beograd i koridor `Pet-ce` koji bi u narednom periodu trebao da bude revitalizovan i rekonstruisan - istakao je Jović.

Predsednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Banjaluka Zlatko Marin naveo je da su primanja radnika redovna, ali nedovolјna da prate rast inflacije i tržišna kretanja, te izrazio nadu da će plate porasti u narednom periodu.

Predsednik Boračke organizacije u Želјeznicama Republike Srpske Duško Anić, zahvalio je svim želјezničarima i rukovodstvu preduzeća, na zajedničkom negovanju sećanja na poginule želјezničare, čijim se senima svi zajedno svake godine poklone i sa poštovanjem čuvaju uspomenu na veliku žrtvu svih naših heroja.

Kod centralnog spomen-obeležja ispred Upravne zgrade Želјeznica Republike Srpske u Doboju služen je parastos i položeni venci i cveće za 305 želјezničara koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.