14.05.2024

Vijesti

Svečanost povodom ispraćaja u penziju 24 želјezničara

Svečanost povodom ispraćaja u penziju 24 želјezničara

Sindikat želјezničara Republike Srpske organizovao je danas u Doboju svečani ispraćaj u penziju za 24 želјezničara, koji su to pravo stekli u prošloj godini.

Predsednik Sindikata želјezničara Jelenko Dobraš, rekao je da je reč o radnicima koji su to pravo ostvarili prošle godine i da se svečani ispraćaj tradicionalno organizuje u povodu krsne slave Želјeznica Republike Srpske - Svetog Vasilija Ostroškog.

- Od 24 penzionisana radnika, dve su žene, rekao je Dobraš i naglasio da Sindikat želјezničara broji 460 članova od ukupno zaposlenih 1.800 radnika.

On je ukazao na problem nedostatak radnika u izvršnim službama od otpravnika, mašinovođa, do majstora u radionicama, koje je jako teško nadomestiti na tržištu rada s obzirom na nedostatak specifičnog zanatskog iskustva za rad u Želјeznicama i osposoblјavanje, koje vremenski traje od šest meseci do jedne godine.

Na svečanom ispraćaju u Doboju, penzionisani želјezničari su istakli da će svoj radni vek pamtiti po lepom, te da uspomene koje nose sa sobom ostaju zauvek.

Velјko Vuković iz Banjaluke kao inženjer proveo je u Želјeznicama Republike Srpske 23 godine, između ostalog bio je angažovan i na razvoju putničkog programa uzanog koloseka, ističe da je zadovolјan vremenom provedenim u preduzeću.

-Želјeznica kao preduzeće je bila toliko korektna da je maksimalno uplaćivala doprinose na lične dohotke, tako da je solidna i penzija -rekao je Vuković.

Neven Porubović iz Doboja radio je 24 godine, obavlјajući više poslova na više želјezničkih stanica, a penziju je dočekao u Doboju kao nadzorni skretničar.

-Nije mi bilo teško ništa. Sutra kada bih se rodio, ponovo bih radio na Želјeznicama. Sa radnim kolegama nije bilo problema - naveo je Porubović.

Svečanosti ispraćaja u penziju želјezničara u Doboju kao i svake godine, prisustvovali su i članovi Uprave Želјeznica Republike Srpske, radne kolege i gosti iz želјezničkih kompanija iz Srbije, Severne Makedonije i Hrvatske.

Generalni direktor Želјeznica Republike Srpske Slađan Jović, rekao je da će do kraja godine još oko 80 radnika ostvariti pravo na penzionisanje, istakavši da je Uprava svesna da neće biti lako nadomestiti njihovo radno iskustvo, pogotovo stručno -tehničkih kadrova kao i inženjera, na trenutnom tržištu rada.

„Vreme ne sme da stane" - poručio je Jović i najavio dalјe aktivnosti u cilјu obezbeđivanja adekvatne radne snage za Želјeznice Republike Srpske.