29.05.2023

Vijesti

Tri stotine mališana uživalo u vožnji vozom

Tri stotine mališana uživalo u vožnji vozom

Želјeznice Republike Srpske danas su za oko 300 mališana obdaništa "Majke Jugović" iz Doboja, uzrasta od tri do šest godina, organizovale besplatnu vožnju na relaciji Petrovo Novo - Doboj.

Direktor Sektora za operacije u želјezničkom putničkom saobraćaju Nikola Malinović, istakao je da Želјeznice Republike Srpske, kao društveno odgovorno javno preduzeće, često realizuju posebne putničke vožnje, kao grupne prevoze putnika različitih uzrasta.

-Ovakva putovanja su značajna i svojevrsna promocija putničkog želјezničkog saobraćaja, koja naše najmlađe sugrađane od ranog detinjstva upoznaje sa najpouzdanijim, najpovolјnijim i ekološki najprihvatlјivijim vidom transporta koji je na usluzi kako građanima, tako i privredi u Republici Srpskoj. Naravno, prevoz naših najmlađih stanovnika širom Republike Srpske, posebno je zadovolјstvo za nas želјezničare. Za vikend smo takođe realizovali besplatan prevoz naših mladih sportista, 100 odbojkaša polaznika odbojkaške akademije „Borac Stars“ iz Banjaluke do Doboja – rekao je direktor Sektora za operacije u želјezničkom putničkom saobraćaju, Nikola Malinović.

Direktor Javne predškolske ustanove "Majka Jugovića" iz Doboja Anđelka Kuzmić,rekla je nakon povratka iz Petrova, gde su mališani imali organizovan boravak u prirodi, da već drugu godinu, na ovaj način koriste usluge Želјeznica Republike Srpske.

-Veliku zahvalnost dugujemo Želјeznicama Srpske jer su naši najmlađi, za koje je u većini slučajeva ovo prvo ovakvo putovanje, na pravi način doživeli želјeznicu i upoznali se sa vozovima – naglasila je Anđelka Kuzmić, direktor JPU „Majke Jugovića“ iz Doboja.

Kuzmićeva se zahvalila i Policijskoj upravi Doboj, čiji su pripadnici obezbeđivali jednodnevno putovanje mališana iz dobojskog obdaništa. Nastja, Kristina i Julija polaznice dobojskog obdaništa, prenele su samo lepe utiske sa putovanja i poželele da se slična vožnja što pre ponovi.

Pored organizovanog besplatnog prevoza za najmlađe, Želјeznice Republike Srpske vrlo često su i domaćini učenicima osnovnih škola koji u okviru svojih školskih aktivnosti posećuju želјezničke stanice, gde stiču osnovna znanja o funkcionisanju želјezničkog saobraćaja, te se upoznaju sa poslovima koje obavlјaju mašinovođe, otpravnici, kondukteri.

Želјeznice Republike Srpske neguju tradiciju organizovanog prevoza, imajući takođe u vidu da su mališani koji se većinom prvi put na ovakvim putovanjima sureću sa vozom, naši budući putnici, a kada odrastu u većini slučajeva, postaju redovni korisnici želјezničkog saobraćaja.