17.10.2023

Vijesti

Zajednički stavovi ka istom cilјu

Zajednički stavovi ka istom cilјu

Modernizacija postojećih ali i planovi za izgradnju novih želјezničkih pravaca, putničkih ali i želјezničkih linija za prevoze novih tereta i roba na prostoru Republike Srpske i Federacije BiH, bile su teme danas održanog sastanka u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH u Sarajevu.

Sastanku sa ministarom transporta i komunikacija BiH Edinom Fortom, prisustvovali su generalni direktori oba želјeznička operatera u BiH, Slađan Jović generalni direktor Želјeznica Republike Srpske i Enis Džafić generalni direktor Želјeznica FBiH.

-Želјeznicama Republike Srpske kao i Želјeznicama FBiH neophodna je značajna obnova želјezničke infrastrukture, neophodna su investiciona ulaganja koja će kroz realizaciju kapitalnih projekata dovesti do podizanje nivoa kvaliteta želјezničkih usluga. To podrazumeva i nabavku novih voznih sredstava, koja bi mogla da apsorbuju obnovnjenu infrastrukturu u budućem periodu. Modernizacija sama po sebi zahteva značajna ulaganja, kako bi želјeznice obnovile svoje kapacitete i na adekvatan način postale ravnopravan konkurent kako na regionalnoj tako i evropskoj želјezničkoj mreži - istakao je nakon sastanka generalni direktor Želјeznica Republike Srpske, Slađan Jović.

Na sastanku u Sarajevu akcenat je stavlјen na planirane projekte u okviru zajedničke saradnje, kao što je želјeznički koridor „Pet ce“ i elektrifikacija pruge Doboj - Tuzla – Zvornik, te je još jednom naglašeno je da su neophodni zajednički napori, kako bi se želјeznice unapredile, te u značajnijoj meri iskoristili fondovi EU za razvoj i modernizaciju želјezničkog sektora.

Slike

alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Zajednički stavovi ka istom cilјu alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Zajednički stavovi ka istom cilјu