Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Velike mogućnosti pri izradi reda vožnje, praćenju njegove realizacije i drugi efekti kao što je potrošnja energije, koju pruža OpenTrack-Simulacija rada sistema željezničkog saobraćaja, prezentovane su u Željeznicama Republike Srpske.

Softver kojim se izrađuje red vožnje, testiraju rješenja, planovi i ideje prije same realizacije predstavila je švajcarska kompanija „Open Track“ koja se bavi simulacijom željezničkog saobraćaja.

- Cilj projekta pod nazivom „Objektno orijentisano modeliranje u željezničkom saobraćaju“ bio je razvijanje pomoćne alatke koja bi omogućila pristup radu željeznice, kao i rješavanju raznih problema kroz simulaciju. Iz tog projekta je nastao proizvod „Open Track-Simulacija rada sistema železničkog saobraćaja“, koji se danas koristi u radu željeznice, željezničkoj industriji, inžinjerskim biroima i akademskim institucijama – istakla je nakon prezentacije, Jelena Aksentijević, asistent u kompaniji „Open Track“.

Za vrijeme simulacije, računa se kretanje voza u skladu sa izrađenim redom vožnje i signalno-sigurnosnim sistemom. Simulacijom se računa kretanje voza sa preciznošću na nivou jedne sekunde i daje prikaz rada signalno-sigurnosnih sistema. Nakon završetka simulacije, „Open Track“ analizira sve podatke prikupljene tokom simulacije i daje tipičan vizuelni prikaz željezničkog izvještaja, kao što je grafikon saobraćaja vozova, dijagram zauzetosti prostornih odsjeka te statistički prikaz kašnjenja.

- Predstavljene su nam velike mogućnosti pri samoj izradi i praćenju realizacije reda vožnje kao i kada su u pitanju ostali sporedni efekti kao što je potrošnja energije, odnosno preciznije praćenje na koji način se ona troši. S obzirom da do sada nismo radili na ovakav način, neophodno je, prije svega, da dobijemo mogućnost da isprobamo ovaj sistem koji nam je  predstavljen  – rekao je Nebojša Lujić, direktor Sektora za eksploataciju u Željeznicama Republike Srpske.

Kompanija „Open Track“ prisutna je u 250 svjetskih kompanija u 50 zemalja širom svijeta.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com