Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Na pruzi Šamac-Doboj u toku je čišćenje kanala i propusta što će onemogućiti plavljenje zemljišta i ugrožavanje profila pruge. Sa radovima u km 66 +675 i 65+700,  na području Kožuha, radnici Sekcije za održavanje pruga Doboj krenuli su 10. februara. Pored šest radnika angažovan je i rovokopač sa rukovaocem, pa će ovaj posao biti završen 18. februara.

- Radovi se vrše na dva pločasta propusta, dva kanala i prostor uz profil pruge prema rijeci Bosni, s ciljem da se otkloni opasnost od vode koja ugrožava i donji i gornji stroj pruge, zemljište uz prugu i lokalne puteve - kaže Slobodan Zoranović, šef građevinske službe u toj sekciji.

Radovi na čišćenju kanala i propusta odvijaju se u koordinaciji sa mjesnom zajednicom Kožuhe.

- Nanosi usljed obilnih kiša vremenom zatrpavaju kanale i propuste, što ugrožava ne samo profil pruge nego i zemljišne parcele lokalnog stanovništva.  Zato nam je zajednički interes  da kanali i propusti budu očišćeni – ističe aktivista mjesne zajednice Nedo Marković.

Pored čišćenja kanala i propusta, prema važećem Pravilniku o održavanju donjeg stroja pruge 315, kao kontinuiranih aktivnosti Željeznica Republike Srpske u cilju osiguranja pruge od mogućeg ugrožavanja, neophodno je da stanovništvo koje živi uz prugu shvati da neodgovornim odlaganjem raznog otpada uz trup pruge, poprečne i podužne kanale, ugrožava bezbjednost željezničkog saobraćaja, ali i svoju životnu sredinu.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com