Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Minutom ćutanja i polaganjem vijenaca u Željeznicama Republike Srpske odata je pošta željezničarima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Vijence ispred spomen-ploča u holu upravne zgrade i krugu sekcija za vuču vozova i održavanje šinskih vozila, povodom Dana boraca, 14. februara položile su delegacije Boračke organizacije čvora Doboj i članova porodica poginulih, Uprave i Samostalnog sindikata mašinovođa.

- Polaganjem vijenaca nastavljamo tradiciju odajući počast žrtvama i sjećajući se kolega koji su svoje živote dali za Srpsku – rekao je Duško Anić, predsjednik Boračke organizacije čvora Doboj.

On je prisutne obavijestio da će u maju početi izgradnja centralnog spomenika poginulim željezničarima, koji će biti postavljen ispred zgrade Uprave Željeznica Republike Srpske.

- Od Uprave smo dobili odobrenje za izgradnju spomenika, a do sredine sljedeće sedmice očekuje se dobijanje saglasnosti i od Boračke organizacije Republike Srpske i Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Doboja, čime će biti ispunjeni i formalni uslovi za početak radova – rekao je Anić.

Novac za izgradnju spomenika najvećim dijelom je već sakupljen dobrovoljnom članarinom Boračke organizacije čvora Doboj, a očekuje se finansijska podrška i boračkih organizacija čvorova Banjaluka, Prijedor i Novi Grad, kao i sindikata.

S obzirom da je projektno-tehnička dokumentacija obezbijeđena, borci očekuju da već za nekoliko mjeseci centralni spomenik bude završen. 

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com