Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i pomoćnik ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj Vesna Vožni razgovarali su 17. februara u Banjaluci sa predstavnicima Bosansko-hercegovačke željezničke javne korporacije (BHŽJK), Željeznica Republike Srpske (ŽRS), Željeznica Federacije BiH (ŽFBH) i članovima Jedinice za implementaciju projekata za obnovu željeznica (PIU).

Ministar Čubrilović rekao da Bosansko-hercegovačka željeznička javna korporacija, koju su osnovali Republika Srpska i Federacija BiH, radi na značajnim projektima obnove željezničke infrastrukture na području oba entiteta, u skladu sa ranije postignutim dogovorom.

Ministar Čubrilović je istakao da je neophodno ulagati u željeznički saobraćaj jer bez razvijene željeznice, nema ni razvoja privrede. On je dodao da „Željeznice Republike Srpske“ ostvaruju bolje rezultate nego željeznice u regionu.

U toku sastanka konstatovano je da je prva faza završena, te da su u toku procedure za izbor izvođača radova za drugu fazu obnove željezničke infrastrukture, koja se finansira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

U okviru druge faze projekta, sve željezničke stanice na remontovanoj pruzi od Doboja do Banjaluke, biće osigurane elektronskim sistemom osiguranja čime se značajno podiže nivo bezbjednosti i redovnosti željezničkog saobraćaja, povećava propusna moć pruge i olakšava tehnološki proces rada.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com