Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Od srijede, 26. februara 2014. godine dio manipulativnog prostora stanice Banjaluka biće zagrađen i neće se moći koristiti za potrebe javnog saobraćaja, kao što je to bio slučaj do sada. Dio ulica Ilije Garašanina i Ložioničke koje čine ovaj prostor, pojedini vozači  već 20 godina koriste kao javni put, čime se ometa rad radnika Željeznica RS.

Iz tog razloga, kao i zbog činjenice da ova dionica važećim urbanističkim planovima nije predviđena za saobraćaj – biće postavljena rampa i onemogućen saobraćaj za sva vozila na tom prostoru.

Privredni subjekte kao što su ''Milkos Pale'', ''Nova sirovina'', ''Betonara'', ''Komerc Mali'' i ostali vozači koji su koristili ovu ulicu za saobraćaj, mogu da koriste druge saobraćajnice i izbjegnu nepotrebna zadržavanja u ovoj ulici, kao i na platou željezničke stanice Banjaluka.

Veliki problem predstavljala je i prljavština koja se od utovara boksita iznosila na Ložioničku ulicu čime su vozila bila izložena nepotrebnim oštećenjima a stvarala se ružna slika za grad. Željeznice Republike Srpske ne žele da snose eventualnu odgovornost zbog ekoloških problema koji bi mogli nastati daljim korištenjem ove ulice za saobraćaj.

 - Krenuli smo u izgradnju rampe-fizičke prepreke koja će biti postavljena. Oni koji stanuju u blizini ove ulice više neće imati probleme koje su do sada imali. Lokalno stanovništvo je imalo komunalnih pritužbi zbog kamiona koji su prolazili ovom ulicom – objašnjava Sretko Tubak, direktor sekcije Saobraćajno tehničke djelatnosti Banjaluka.

U utorak se planira postavljanje saobraćajnih znakova, a u srijedu rampa, i na taj način će konačno biti zabranjeno korištenje željezničkog zemljišta u svrhe javnog saobraćaja.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com