Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Uređaji, mjerna oprema i dijelovi za tokarski stroj, koje je subotička kompanija „Tatravagonka Bratstvo“ donirala Željeznicama Republike Srpske, dopremljeni su i u procesu su atestiranja kako bi što prije mogli u upotrebu.

Dva uređaja za poluautomatsko zavarivanje, tri seta mikrometarskih instrumenata za kontrolu i mjerenje, te alati za narezivanje navoja vrijedna su donacija koja će Željeznicama dobro doći u radionicama za održavanje šinskih vozila.

- Uređaji, mjerni alati i dijelovi za tokarski stroj su ne samo vrijedna donacija, nego i velika pomoć. S obzirom da imamo veoma stare aparate, koji su se kvarili, dolazili smo u situaciju da i po nekoliko dana ostanemo bez mjernih alata, što usporava izvršavanje planiranih radova – kaže Zoran Lukić, direktor Sekcije za održavanje šinskih vozila u Prijedoru.

Ugovor o donaciji sklopljen je nakon uspješno realizovanog remonta 195 i rekonstrukcije 50 teretnih vagona u Subotici. Da podsjetimo, ovaj posao je finansiran sredstvima iz robnog kredita Vlade Srbije a namijenjena su podizanju nivoa tehničke ispravnosti voznih sredstava ŽRS u cilju povećanja broja ispravnih vagona, podizanja njihovog kvaliteta i pouzdanosti. 

Nakon atestiranja uređaja i neophodne kalibracije mikrometara, uknjiženja u osnovna sredstva, donirana oprema će se koristiti za izvođenje radova i izradu rezervnih dijelova neophodnih za održavanje teretnih vagona. To će omogućiti preciznija mjerenja, poboljšati i povećati obim rada radionica.

 

 

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com