Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Željeznice Republike Srpske i Ministarstvo saobraćaja i veza, na inicijativu osnovnih škola „Branko Radičević“ iz Banjaluke i „Sveti Sava“ iz Kotor Varoši, organizovali su 29. aprila edukativnu vožnju vozom za 150 osnovaca na relaciji Banjaluka – Jošavka.

Cilj ove aktivnosti je upoznavanje učenika sa načinom rada željezničkog sistema  i bezbjednosti u saobraćaju o čemu su im prije polaska kratka predavanja održali radnici Željeznica Republike Srpske.

- Inicijativa je potekla od osnovnih škola, da bi učenici više saznali o karakteristikama voza i onome što treba znati o željezničkom saobraćaju - rekao je ministar Nedeljko Čubrilović.

Ministar je istakao da je veoma važno da djeca već u tom uzrastu shvate osnove bezbjednosti saobraćaja, da je zabranjeno hodati uz prugu, da se pruga prelazi isključivo na obilježenim putnim prelazima, te da voz uvijek ima prednost u odnosu na druge učesnike u saobraćaju.

Generalni direktor Željeznica Republike Srpske Dragan Savanović je podržao inicijativu ovakvog načina upoznavanja osnovaca sa željeznicom.

- Ovo kratko putovanje dobra je ideja i prilika za učenike da prošire svoja znanja  o saobraćaju, koju će Željeznice i dalje podržavati, kao i ideju održavanja nastave u vozu koja je u planu da se realizuje u narednom periodu - rekao je Savanović.
On je istakao da je putnički saobraćaj Željeznica Republike Srpske velikim dijelom u opadanju, jer putnici nemaju naviku da putuju vozom, dodajući da je neophodno ulaganje  u novije i komfornije vagone.

Više od dvije trećine od ukupno 150 malih putnika prvi put su uživali u vožnji željeznicom. Nasmijana lica i vesela dječja graja najbolja su potvrda za to, kao i njihove izjave da će ubuduće češće putovati vozom jer je to nezaboravno iskustvo.

 

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com