Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

U okviru projekta Modernizacija sistema signalizacije i telekomunikacija završenog na deonici pruge Doboj – Banjaluka, implementirana su između ostalog savremena rešenja iz oblasti telekomunikacija.

Nakon što je projekat uspešno realizovan, predstavnici slovenačke kompanije IskraTel iz Kranja koja je bila zadužena za telekomunikacije, boravili su u radnoj poseti Željeznicama Republike Srpske i tom prilikom izrazili zadovoljstvo uspešnom realizacijom projekta kao i saradnjom sa Željeznicama Republike Srpske.

Kompanija IskraTel, kao jedan od izvođača na projektu, uspešno je implementirala svoja savremena rešenja za sisteme operativne i administrativne telefonije na IP platformi, IP MPLS mrežu na pružnom pravcu Doboj – Banja Luka, sistem GSM komunikacije između voznog osoblja i dispečera, sistem praćenja vozila putem GPS-a, kao i sistem za obaveštavanje i informisanje putnika.

-Realizacijom ovog projekta i instalisanjem rešenja koja smo primenili, stekli su se uslovi za dalju nadgradnju i implementaciju novih funkcionalnih sistema za potrebe Željeznica Republike Srpske. Sistem digitalne komunikacije podrazumeva i praćenje parametara pri upravljanju pružnim vozilima, video nadzor na pružnim prelazima, kontrolu vatrodojavnog i protivprovalnog sistema, čime se u značajnoj meri umanjuje potrebna za finansijskim sredstvima za novu potencijalnu investiciju, opravdava se prethodna i uvodi red prilikom uvođenja novih sistema na Željeznicama Republike Srpske – rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Zoran Ilinčić.

Kroz  projekat modernizacije sistema signalizacije i telekomunikacija, jedan od značajnih benefita je i saradnja inžinjera iz Željeznica Republike Srpske sa slovenačkim stručnjacima, kao i njihova dodatna edukacija tokom implementacije projekta, naglasio je Ilinčić.

-Ispred kompanije IskraTel, mi se zahvaljujemo Željeznicama Republike Srpske na ukazanom poverenju, nadamo se i nekoj budućoj saradnji jer se kroz ovaj projekat pokazalo da timovi naših stručnjaka i stručni timovi ispred ŽRS, veoma dobro sarađuju na otklanjanju svih izazova i planiranju nekih budućih projekata. Mi smo veoma zadovoljni implementacijom projekta, konstantno pratimo rad naših sistema u Željeznicama Republike Srpske, sarađujemo sa kolegama i došli smo upravo da uzmemo uvid, zabeležimo i napravimo marketinški film te pokažemo pozitivan primer upotrebe i implementacije kompletnog sistema digitalne komunikacije u Željeznicama Republike Srpske – istakao je Milan Miodragović, kompanija IskraTel iz Kranja.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com