Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Zoran Ilinčić, v.d. generalnog  direktora Željeznica Republike Srpske razgovarao je danas sa predsjednicima Sindikata radnika infrastrukture ŽRS Doboj, Samostalnog sindikata radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila ŽRS.

Tema sastanka bilo je uspostavljanje socijalnog dijaloga poslodavca i sa tim sindikatima.

U zahtjevu, koji je bio povod za sastanak, predsjednici navedenih sindikata zamjeraju poslodavcu što pod plaštom poziva na razgovore o kolektivnom ugovoru razgovara samo sa reprezentativnim sindikatima i izbjegava razgovore sa ostalim sindikatima.

„Stiče se utisak da tim svojim aktivnostima birate sebi podobne učesnike i podobne teme razgovora, što je neprihvatljivo“, naveli su u svom zahtjevu. 

Učesnici sastanka su se usaglasili da se moraju sve strane pridržavati zakonom predviđenih procedura pri uspostavljanju socijalnog dijaloga i uopšte kolektivnog pregovaranja te da „manjinski sindikati“ moraju iskoristiti mogućnost iznošenja svojih stavova putem reprezentativnih sindikata na ŽRS, a kada se radi o pregovaranju u vezi Kolektivnog ugovora.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com