Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Članovi Uprave Željeznica Republike Srpske, nastavili su danas razgovore oko usaglašavanja Kolektivnog ugovora sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u željeznicama, na sastanku održanom u Doboju.

Vršilac dužnosti generalnog direktora  Željeznica Republike Srpske Slavko Gligorić, istakao je da je  njegov prvi sastanak sa sindikalnim predstavnicima, nakon što je imenovan na ovu funkciju, protekao u dobroj atmosferi i korektnim razmenama mišljenja.

-Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je naš prvi sastanak protekao u korektnom razgovoru, jer našli smo se sa ciljem da zajedničkim zalaganjem nađemo mogućnosti i rešimo jedan veliki zajednički problem, a to je da uslove rada i plate u našem preduzeću podignemo na viši  nivo, da radnik može bolje živeti od svog rada. Ovde prvenstveno mislim na zaposlene u procesu, jer nama odlaze radnici bez kojih ne možemo, a odlaze jer ne mogu da pristojno žive od svojih primanja  - rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS Slavko Gligorić.

On je istakao da je uvideo na današnjem sastanku, da sindikati imaju razumevanje kako za trenutno stanje, tako i za poslovanje preduzeća, prihode, kao i sve obaveze oko realizacije projekta restrukturisanja Željeznica Republike Srpske.

Dogovoreno je da sindikati, Upravi Željeznica Republike Srpske, ostave vremenski period od dva meseca kako bi se započete aktivnosti vezane za sistematizaciju i Kolektivni ugovor finalizirale.

-Mi imamo obavezu da projekat restrukturisanja nastavimo u kontunuitetu, jer imamo rokove koje moramo ispoštovati i koji su obavezujući. Jasno je da već 2021. godine mi moramo imati novo preduzeće koje će na drugačijim osnovama da funkcioniše.Lično ću insistirati na tome da se radnici adekvatno zbrinu, da niko ne ostane bez posla i zbog toga moramo popraviti uslove, kvalitet  rada  i kvalitet života radnika – naglasio je Gligorić.

Na danas održanom sastanku razgovarano je i o povećanju postotka stimulacije na platu zaposlenima, do konačnog  usaglašavanja  sistematizacija i Kolektivnog ugovora.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com