Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Najzanimiljiviji citati i odlomci iz književnih dela velikana svetske i domaće književnosti predstavljeni su na  izložbi u Banjaluci, koja je priređena kao rezultat saradnje studenata Filološkog , Fakulteta političkih nauka I četiri studijska programa Univerziteta u Banjaluci.

Inicijalna zamisao pripreme izložbe pod nazivom „Na put vozom kroz književnost“ bila je da se među studentskom populacijom promoviše kultura čitanja kao i kultura putovanja vozom, istakla je na otvaranju izložbe na željezničkoj stanici u Banjaluci, profesorka  filološkog fakulteta dr Biljana Babić.

-Ova izložba je naš pokušaj da dođemo do određenih rezultata,aktiviranja i pokretanja pre svega mladih da čitaju, jer je kultura čitanja zahvaljujući digitalnim tehnikama i komunikacijama na vrlo niskom nivou. Samim tim u razgovorima sa studentima videla sam veliko interesovanje, kako za samu temu tako i za putovanje željeznicom. Želeli smo kao mesto za postavku izložbe iskoristiti ovaj predivan prostor željezničke stanice, za koji bi se mnogi širom sveta otimali da ga imaju – rekla je na otvaranju izložbe profesorka Biljana Babić.

Pomoćnik generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Dragan Savanović  ,izrazio je zadovoljstvo priređenom izložbom, izabranom temom i samim prostorom željezničke stanice, kako bi se i na ovaj način promovisao putnički saobraćaj i putovanja željeznicom.

-Drago mi je da je od pojave parne lokomotive pa sve do današnjih modernih vozova u svetu, željeznica našla svoje mesto u poeziji, prozi pa i drami kao književnoj grani. Željeznice su neprevaziđena inspiracija za pisanu reč, i popularizacijom kroz književnost i ovakve izložbe ljudi će se setiti da imaju željeznicu, a samim tim nadam se, da će to uticati da se pruži mogućnost kako bi se u budućnosti nabavili  kvaitetniji vozovi , da se otvore međunarodne linije, jer to bi svakako bilo dobro i za željeznicu i za putnike kojih bi sigurno bilo više – Istakao je Savanović.

Siniša Gajić student druge godine novinarstva i komunikologije redovno koristi usluge željezničkog prevoza i kako ističe komfor putovanja vozom za njega je neprevaziđen.

-Veći je komfor putovanja vozom u odnosu na druge vidove prevoza. Meni je i opuštenija atmosfera, mogu da čitam dok putujem, ustanem, prošetam. Ja često putujem vozom, najčešće do Sarajeva ali žao mi je što nemamo priliku putovati našom željeznicom i na dalje svetske destinacije – rekao je Gajić

Na izložbi čiju će postavku  u narednim danima, u holu željezničke stanice u Banjaluci moći pogledati i putnici koji  koriste usluge željezničkog prevoza kao i svi ostali zainteresovani građani i posetioci, u umetničkom delu programa  nastupile su mlada banjalučka violinstkinja i balerina, banjalučki književnik i satiričar Miladin Berić, kao i studenti koji su predstavili književnu posvetu vozovima nastalu na osnovu istaraživačkog rada.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com