Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Sedma  međunarodna konferencija pod nazivom  „NOVI HORIZONTI saobraćaja i komunikacija 2019“. održana je u okviru dvodnevnog simpozijuma u organizaciji Saobraćajnog fakulteta iz Doboja.

Na međunarodnoj konferenciji u Doboju prezentovano je ukupno 100 recenziranih naučno – stručnih  radova, a svoje radove izložili su eminentni stručnjaci iz BiH i regiona koji se bave problemima u saobraćaju i komunikacijama, dok su posebnu notu konferenciji dali plenarni izlagači i učesnici iz Kine, Slovačke, Srbije, Austrije, Hrvatske i Češke.

Željeznice Republike Srpske i ove godine uzele su učešće na međunarodnoj konferenciji a svoje radove radove predstavili su inženjeri saobraćaja i elektrotehnike: Jelena Kuzmanović, Nikola Malinović, Goran Stevanović, Nebojša Tomić, Mario Danilović, Borislav Popović i Dragan Žigić.

Inženjeri elektro tehnike i saobraćaja imali su za cilj prezentovanje i upoznavanje stručne javnosti sa značajem implementiranih, kao i budućih  infrastrukturnih projekata, čiju realizaciju Željeznice Republike Srpske planiraju i u narednom periodu.

Primenjena tehnička rešenja i nove tehnologije predstavljene su sa aspekta povećanja bezbednosti i unapređenja organizacije željezničkog saobraćaja kroz radove: „Poboljšanje rada daljinskog upravljanja elektrovučnih podstanica na željeznicama, upotrebom ABB RTU 560 uređaja za kontrolu, prijem i prenos podataka“, „Modernizacija sistema signalizacije na deonici pruge Doboj – Banjaluka“, „Primena komunikacija u željezničkom saobraćaju posredstvom javne GSM mreže“ i „ OpenTrack softver  kao alat koji se koristi za planiranje i simulaciju železničkog saobraćaja“.

Metodološki pristup u stručnim radovima koji su prezentovani, baziran je na realnim pokazateljima, poređenjem projektovanih i podataka iz eksploatacije saobraćaja.

Prvo plenarno predavanje na Sedmom međunarodnom simpozijumu “Novi horizonti saobraćaja i komunikacija 2019” održao je profesor Vu Đijang sa pekinškog Univerziteta za transport Đaotung, koji je ukazao na značaj finansijskog, socijalnog i ekološkog aspekta koncepta pruge za velike brzine.

Konferenciji u Doboju prisutvovao je i Ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, pomoćnik ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, predstavnici Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, i mnogi drugi predstavnici institucija koje se bave temama iz oblasti saobraćaja.

Po završetku dvodnevne konferencije organizatori su istakli da je i ovogodišnji cilj  u potpunosti ostvaren. Predstavljeni su novi trendovi u oblasti saobraćaja, analizirano trenutno stanje i različiti problemi u saobraćaju, prepoznati pravci ka novim horizontima u oblasti saobraćaja te ostvareni i najavljeni različiti vidovi saradnje sa partnerima iz zemlje i inostranstva.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com