Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Na danas održanoj novogodišnjoj konferenciji za medije Željeznica Republike Srpske, prestavljeni su rezultati rada za period 11 meseci 2019. godine, provedene planirane aktivnosti, proces restrukturisanja ŽRS koji se odvija po planu, te su najavljeni planovi preduzeća za 2020. godinu.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Slavko Gligorić, izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u godini koja je na izmaku.

-Zadovoljstvo mi je istaći da poslovanje Željeznica Republike Srpske tokom 2019. godine niti u jednom momentu nije bilo upitno. Bezbednost odvijanja željezničkog saobraćaja je na zadovoljavajućem nivou, sačuvani su postojeći kapaciteti a planiramo i određena ulaganja u nove investicije kako bismo spremno ušli u 2020. godinu. Ne plaše nas izazovi i zaposleni u Željeznicama Republike Srpske ne treba da brinu, jer će status svih radnika biti rešen u skladu sa Zakonom, odnosno propisanim normama i uslovima u projektu restrukturisanja. Nastojaćemo da nijedan radnik ne bude otpušten, nego će se raditi na prekvalifikaciji, dobrovoljnom odlasku a imamo i 90 zaposlenih koji iduće godine stiču uslove za penzionisanje  – istakao je Slavko Gligorić, vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS.

Željeznice Republike Srpske  trenutno zapošljavaju 2265 radnika  a do kraja procesa restrukturisanja neophodno je da taj broj bude sveden na 2098 zaposlenih.

U  periodu od 11 meseci 2019. godine Željeznice Republike Srpske  ostvarile su dobitak u iznosu od 1.212.351 KM, čemu je u najvećoj meri doprinelo prihodovanje sredstava namenjenih restrukturisanju Željeznica Republike Srpske – istakao je Slobodan Kaurinović, pomoćnik generalnog direktora za ekonomske poslove.

Izvršni direktor Poslova operacija Željko Radić, rekao je da su Željeznice Republike Srpske za 11 meseci 2019. godine prevezle 151.001 putnika, što je za 20% više u odnosu na  isti period prošle godine, te za 33% više u odnosu na planirani broj putnika.

Ostvareno je 14.273.801 kilometara, što je za 65% više u odnosu na isti period prošle godine, a za 88% više u odnosu na planirani obim. Prihodi od prevoza putnika ostvareni su u iznosu od 1.062.659 KM i isti su za 65% veći u odnosu na prošlogodišnje, a 27% veći u odnosu na planirane.

Radić je istakao da je za 11 meseci 2019. godine, prevezeno 4.244.593 tona robe raznih vrsta što je za 2% više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu prošle godine, a za 1%  u odnosu na plan.

Ostvareno je 375.743.844 netotonskih kilometara, što je za 12% više u odnosu na isti period prošle godine, a za 6% više u odnosu na planirani obim.

Prihodi od prevoza roba ostvareni su u iznosu od 32.261.384 KM i isti su za 9% veći u odnosu na  prošlu godinu, a za 4%  u odnosu na plan.

Prihodi od prevoza putnika iznose 1.062.659 KM i veći su za 65% u odnosu na ostvarene u periodu od 11 meseci 2018. godine te za 27% veći u odnosu na planirane.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Slavko Gligorić, poručio je da je proces restrukturisanja Željeznica Republike Srpske bilo jedino rešenje za preduzeće, te se zahvalio Vladi Republike Srpske što se 2017. godine odlučila na ovo rešenje.

-Tokom 2020. godine čekaju nas završne faze procesa restrukturisanja, tako da bi u 2021. godini imali novu organizaciju preduzeća i nove Željeznice Republike Srpske. Tokom perioda koji je pred nama biće donesena najbolja odluka da li će to biti holding, korporacija sa dva odvojena  ili zajedničkim preduzećima – istakao je Gligorić.

On je najavio da 2021. godine kada se završi proces restrukturisanja, Vlada Republike Srpske planira da u Željeznice Republike Srpske uloži oko 800 miliona KM , za period 2021 – 2025 godina, čime bi željeznice bile tržišno konkurente i spremne za tržište koje mora da se otvori.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com