Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Željeznice Republike Srpske završile su značajan posao u stanici Šamac, gde su remontovana  dva energetska transformatora čime je na duži period obezbeđena sigurnost napajanja kontaktne mreže, te samim tim osigurana i veća bezbednost u odvijanju željezničkog saobraćaja.

Transformatori su nakon remonta dovedeni u novo pogonsko stanje, čime će uz kvalitetno održavanje u narednih dvadesetak godina biti osigurana i pouzdanost napajanja kontaktne mreže.

Sekcija za elektrotehničke poslove Doboj, u službenom mestu Šamac završila je radove i  na rekonstrukciji rasvete, gde su postojeće dotrajale živine svetiljke zamenjene modernom, štedljivom LED rasvetom.

LED rasveta postavljena je na pet reflektorskih stubova visine 18 metara.

Radovi na zameni dotrajele rasvete i sprovođenju mera energetske efikasnosti tokom  2019. godine izvršeni su u službenim mestima: Osječani, Vranjak, Koprivna Gornja, Stanari, Dragalovci, Ostružnja, Suvo Polje, Boljanić i putni prelaz Ljeb, te u 2020. godini u Srpskoj Kostajnici.

Zamenom do sada korištenih živinih sijalica odgovarajućim LED rasvetnim telima, Željeznice Republike Srpske dobijaju višestruku korist.Pored značajne uštede u potrošnji električne energije, moderne LED lampe i reflektori imaju duži vek trajanja, te ne podležu redovnom mesečnom održavanju kao što je to bio slučaj sa živinim svetiljkama.

Poslovi na rekonstrukciji rasvete provode se u okviru realizacije projekta energetske efikasnosti u Željeznicama Republike Srpske,  u okviru redovnog investicionog održavanja planiranog za period 2019 – 2021. godina.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com