Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Generalni direktor Željeznica Republike Srpske Dragan Savanović i regionalni direktor za Balkan preduzeća AECOM INOSA, Carlos Siera danas su u Doboju potpisali ugovor o konsultantskim uslugama za implementaciju projekta obnove željeznica u BiH.

Ugovor za implementaciju projekta obnove željeznica potpisao je i direktor TZI Inženjering Zoran Trobok i Hamdija Šaljić, generalni direktor BHŽJK.
- Postignut je sporazum da se ušteđena sredstva sa predhodnog projekta upotrijebe na realizaciji projekta signalizacije. Ovo je svakako pokazatelj da su se pravilno koristila finasijska sredstva koja su investirana. Ušteđeno je 20 miliona evra koji će sada biti uloženi u projekat signalizacije Željeznica Republike Srpske – rekao je nakon potpisivanja ugovora generalni direktor ŽRS Dragan Savanović.
Nastavak Projekta obnove željeznica u BiH II, za Željeznice RS omogućen je značajnim uštedama tokom prvog dela implementacije projekta obnove pruge na relaciji Doboj – Banja Luka.
Zahvaljujući tome, počele su pripreme na osiguranju stanica na dionici pruge Doboj – Banja Luka koje do sada nisu bile obuhvaćene elektronskim sistemom osiguranja. Savremenim sistemima će biti opremljene stanice: Banja Luka, Vrbanja, Čelinac, Jošavka, Snjegotina i Ostružnja.
Na dionici pruge Doboj – Šamac će biti osigurane stanice Koprivna, Modriča i Šamac, kao i osiguranje stanice Miloševac i Ševarlije. U sistem osiguranja ovim projektom ulaze i putni prelazi koji su u reonu pomenutih stanica. Nakon pripreme tenderske dokumentacije pristupiće se raspisivanju tendera a zatim i izboru izvođača radova i realizacijasamog projekta.
- Značaj ovog projekta za ŽRS je ogroman, istakao je nakon potisivanja ugovora izvršni direktor poslova infrastrukture Dragan Subašić ističući da mehanički sistem osiguranja koji postoji na stanicama predviđenim za elektronsko osiguranje datira još iz vremena Austrougarske.
Elektronskim osiguranjem stanica povećava se propustna moć pruge kao i bezbednost saobraćaja na prugama Srpske.
AECOM pruža konsultantske usluge u preko 140 zemalja svijeta, a TZI Inženjering je vodeća projektanstska firma u oblastisaobraćajnica, mostova i tunela.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com