Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Glas o velikim prednostima željezničkog prevoza i jasno definisana uloga željeznice u ovom momentu se ne čuje dovoljno na mjestima gdje se donose ključne ekonomske i političke odluke o transportu i željeznici u cjelini.

Upravo iz tog razloga, „glas željenica“ koji će biti precizan, jasan i tačan mora doći, prije svega do internih, a zatimi eksternih ciljnih grupa, koje prosleđuju i objavljuju informacije vezane za ŽRS – zaključeno je na prezentaciji Komunikacione strategije za promjenu stava nadležnih državnih organa i javnosti prema Željeznicama Republike Srpske. Prezentaciju je u Doboju održaao direktor za međunarodnu saradnju Železnica Srbije mr Željko Valentić.
Cilj prezentacije je da se rukovodstvo upozna sa potrebom promjene pogrešne percepcije javnosti o Željeznicama kako bi se odnos prema ovom preduzeću promijenio iz temelja.
- Neophodna je promjena stava i mišljenja koje je prisutno o ŽRS, kako bi se željeznica u javnosti počela doživljavati uskladu sa njenim značajem, realnim stanjem i potencijalnom ulogom, ne samo u sistemu transporta RS, nego i u doprinosu održivom ekonomskom i socijalnom razvoju – rekao je Valentić.
Razvijanje sistema savremeno organizovanih komunikacija sa internim a posebno sa eksternim ciljnim grupama koje su značajne za donošenje odluka od kojih zavisi položaj iglas zeljeznica 2 funkcionisanje ŽRS, plan je na kome će se početi intenzivno raditi.
Do promjene stava nadležnih državnih organa i javnosti dugotrajan je put, a prvi korak je formiranje Akcionog tima za realizaciju Komunikacione strategije. Na čelu tog tima neophodno je da bude generalni direktor preduzeća, kao najodgovorniji za ŽRS, ali i svi članovi Uprave.
Dragan Savanović, generalni direktor Željeznica Republike Srpske istakao je da će Uprava preduzeća detaljno razmotriti Komunikacionu strategiju i Akcioni plan za realizaciju i sa eventualnim primjedbama i prijedlozima definisati ga kao akt prema kome će se odrediti prvenstveno pravila ponašanja interne i eksterne komunikacije. Takođe, u cilju zajedničkog funkcionisanja između tima koji će biti formiran i ostalih cjelina u preduzeću, neophodna je i striktnija primjena Kodeksa ponašanja svih zaposlenih unutar preduzeća, naglašeno je na današnjoj prezentaciji.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com