Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Željeznice Republike Srpske su obilježavanje Krsne slave Svetog Vasilija Ostroškog i Dana željezničara uveličale puštanjem u probni rad novog informacionog sistema koji će doprinijeti efikasnosti i efektivnosti ali i jačanju bezbjednostiželjezničkog saobraćaja.

Radi se o pilot projektu pod nazivom „Optimus plus“ koji će služiti za planiranje i praćenje realizacije željezničkog saobraćaja, kao i za komunikaciju između lokomotive i dispečerskog centra.
Svečano puštajući u probni rad informacioni sistem za praćenje saobraćaja u realnom vremenu Dragan Savanović, generalni direktor ŽRS je istakao da je ovo prilika da se opredjeljenje za modernizaciju željeznice i nastojanje da se čvrstim koracima ide ka tome podijeli sa gostima koji su došli da zajedno saSlava 2013-1 željezničarima obilježe njihovu slavu.
- Prateći nove trendove u nauci i tehnologiji informatički smo objedinili kompletnu prugu Željeznica Srpske. Komunikacija između mašinovođe, otpravnika vozova i dispečerskog centra umnogome će olakšati rad i doprinijeti funkcionalnijem željezničkom saobraćaju. Ovo je pilot projekat i ukoliko se pokaže kao efikasan i svrsishodan, nakon analiza i ocjena koje će se raditi, nastavićemo sa daljom procedurom - naglasio je Savanović.
Obilježavanju Krsne slave i Dana željezničara RS prisustvovali su komitenti i partneri ŽRS kao i gosti iz javnog života Republike Srpske. Čestitajući Krsnu slavu zaposlenima generalni direktor Dragan Savanović izrazio je uvjerenje u bolju budućnost i napredak željeznica u narednom periodu.
U Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 305 željezničara kojima je odata pošta polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja u Doboju, Prijedoru i Banjaluci.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com