Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

U okviru dvodnevne manifestacije „Dani saobraćaja Republike Srpske“, koja je održana u Doboju akcenat je stavljen na poboljšanje bezbednosti u saobraćaju. Ova manifestacija okupila je u Doboju najznačajnije subjekte iz oblasti saobraćaja u Spskoj među kojima su kao organizatori bili Ministartsvo saobraćaja i veza RS,Ministarstvo nauke i tehnologije RS, Saobraćajni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i grad Doboj.

Željeznice Republike Srpske kao suorganizator bile su domaćin drugog dana manifestacije „Dani saobraćaja RS“. Organizovana je poseta radionicama za održavanje šinskih vozila u Doboju gde su prisutni imali priliku upoznati se sa redovnim poslovima željezničkih radionica ali i planovima i novitetima u okviru aktivnosti na održavanju šinskih vozila.
Ukupna promocija saobraćaja, naučno – stručne konferencije i aktivnosti koje su bile namenjene mladima u okviru manifestacije „Dani saobraćaja RS“ imale su za cilj promotivnu podršku u okviru razvoja saobraćaja, rekao je prilikom posetedobojskim radionicama za održavanje šinskih vozila ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić.- Prvi put sam u poseti radionicama za održavanje šinskih vozila u Doboju i kao čovek koji se svakodnevno u okviru svojih poslova upoznaje sa mogućnostimaDani saobracaja_RS-2 novih tehnoloških rešenja,drago mi je da sam danas posetio jednu od najboljih radionica na području Bosne i Hercegovine. Nastojanje i aktivnosti Željeznica Republike Srpske da idu napred u okviru svojih poslova, ministarstvo nauke i tehnologije svakako podržava. Tu pre svega mislim na veliki značaj održavanja i ulaganja u vozni park koji svakako ima uticaj i na veću bezbednost u okviru željezničkog saobraćaja, rekao je tokom posete radionicama u Doboju ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić.
Direktor sekcije za održavanje šinskih vozila u Doboju Željko Stojaković istakao je ovom prilikom da Željeznice RS kaosistem koji je uređen zakonima, uputstvima i pravilnicima i u kome su pored prostora za funkcionisanje radionica, obezbeđeni adekvatni kadrovi, rezervni delovi i mašine koje su neophodne za rad, beleže i podatke da u poslednjih petnaest godina nije dolazilo do težih željezničkih nesreća. To pokazuje da svoj posao obavljamo stručno i profesionalno, rekao je Stojaković upoznajući prisutne sa svakodnevnim poslovima i mogućnostima sekcije za održavanje šinskih vozila.
Dani saobracaja_RS-3- U radionice u Doboju svakodnevno na popravke ulazi od šest do deset lokomotiva, koje izlaze kompletno spremne za normalno funkcionisanje u željezničkom saobraćaju.To je isključivo rezultat kvalitetnog rada i poštovanjapozitivnih propisa u uređenom sistemu kakav su ŽRS, istakao je direktor sekcije za održavanje šinskih vozila u Doboju Željko Stojaković.
U poseti radionicama za održavanje šinskih vozila u Doboju boravili su i pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Nataša Kostić, zamenik gradonačelnika grada Doboja Jasna Lukić,direktori i predstavnici Saobraćajnog fakulteta i srednje saobraćajno tehničke škole iz Doboja kao i učenici i studenti. Prisutni su u sekciji za održavanje šinskih vozila u Doboju posetili i izložbu digitalne fotografije sa željezničkom tematikom autora Dragan Rakića otpravnika vozova iz Novog Grada.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com