Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Skretnička postavna sprava, koju je Željeznicama Republike Srpske donirala češka firma AŽD iz Praga, stigla je u Doboj i u toku je njeno montiranje na improvizovanu skretnicu radi ispitivanja tehničkih karakteristika, neophodnog mjerenjai probnog rada koji će biti simuliran na postavljenoj konstrukciji.

Električna skretnička postavna sprava ima funkciju sigurnosnog uređaja za postavljanje, učvršćivanje i kontrolu skretnica i iskliznica.
Tokom redovnog funkcionisanja željezničkog saobraćaja skretničkom postavnom spravom daljinski upravlja i usmjerava vozove otpravnik vozova sa postavnog pulta.
Ova donacija Željeznicama Republike Srpske rezultat je poslovne saradnje između ŽRS i kompanije AŽD iz Češke. Realizaciji projekta prethodile su konsultacije i stručno usavršavanje predstavnika Željeznica Republike Srpske u Češkoj kao i upoznavanje sa već realizovanim projektima češke kompanije na prostoru Crne Gore.
Izbor lokacije na kojoj će biti postavljena skretnička postavna sprava zavisi od procjena i potreba koje će biti utvrđene tokom probnog rada ovog uređaja. Probni rad i neophodna ispitivanja radi utvrđivanja funkcionisanja i sigurnosti skretničke postavne sprave trajaće od šest do dvanaest meseci.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com