Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Željeznička stanica Ukrina i ukrsnica Prisoje dobile su novi izgled koji služi na ponos kako zaposlenima, tako i putnicima koji se nađu na proputovanju ili svakodnevno koriste voz kao prevozno sredstvo, istakao je na svečanosti završetkaradova šef željezničke stanice Ukrina Živko Đurđević.

Unutrašnjost staničnih objekata renovirana je ličnim sredstvima zaposlenih. Imajući u vidu tešku finansijsku situaciju za pomoć se nisu obraćali Upravi preduzeća, nego su skromno koliko su bili u mogućnosti, sami obezbijedili novac i materijal za rekonstrukciju.
- Stanice, koje smo renovirali, datiraju iz perioda ranih pedesetih kada je ovuda i prošla pruga. Vrijeme za adaptaciju odavno je isteklo i nas je dobra volja i jaka želja nagnala da učinimo koliko možemo ne čekajući bolja vremena i sredstva koja bi bila namjenski upućena za uređenje naše stanice – kaže Đurđević.
Vlastitim sredstvima koja su prikupljena između zaposlenih, renovirana je unutrašnjost obje željezničke stanice. Kompletna adaptacija podrazumijevala je nove elektro i vodovodne instalacije, građevinske i molerske radove na zidovima, uređenje podova i stolarije. Radovi na uređenju enterijera staničnih prostorija trajali su dvadesetak dana i završeni su krajem meseca juna.
Primjer kolektivne solidarnosti iz Ukrine trebao bi biti pokazatelj dobre namjere i uspješne realizacije projekata zarad opšteg dobra u Željeznicama RS.
Saniranje dotrajale fasade na staničnom objektu Ukrina obezbijedio je donator Marko Pačefild, šef gradilišta na projektusignalno-sigurnosnog sistema firme „Tales“. A kamena ploča na zidu stanične zgrade svjedočiće o donaciji poslovnog partnera a danas prijatelja.
Prošle godine u dvorištu stanične zgrade izgrađena je i spomen česma kao uspomena na remont pruge Jošavka – Srpska Kostajnica, koja je bila donacija Tomislava Panova, šefa gradilišta firme „Svitelski“.
Zaposleni planiraju, pored redovnih poslova u željezničkoj stanici Ukrina i ukrsnici Prisoje, dalje aktivnosti oko uređenja perona, kako bi svoj radni prostor uredili što bolje i nakon toga kvalitetno održavali.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com