Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

U kompaniji „Tatravagonka Bratstvo“ iz Subotice završen je remont dvadeset tri i rekonstrukcija sedam teretnih vagonakoji su u vlasništvu Željeznica Republike Srpske.

Vagoni su devetnaestog avgusta ove godine dopremljeni u Doboj i nalaze se na kolosijecima željezničke stanice gdje će biti obavljene formalnosti oko carinske procedure. Očekuje se da remontovani teretni vagoni prođu carinsku proceduru u narednih nekoliko dana, ali će za sedam vagona, s obzirom da se radi o rekonstrukciji vagona tipa „Gas“ u „Eaos“ biti potrebno nešto više vremena. Ovo je prvi kontigent od ukupno 245 teretnih vagona koliko će ih biti remontovano ili potpuno rekonstruisano u poznatoj subotičkoj firmi „Tatravagonka Bratstvo“ . Po završetku carinske procedure svi teretni vagoni biće uvršteni u saobraćaj i koristiće se za transport rude, drveta i drugih vrsta rasute robe koja se prevozi željeznicom.Prema dinamici eksploatacije, Željeznicama RS su najpotrebniji vagoni ovog tipa.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com