Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Samo zahvaljujući brzoj intervenciji radnika za održavanje pruga ZOP Doboj, izbjegnuta je katastrofa i moguće iskliznuće nekog od vozova na relaciji Modriča – Doboj. Naime, u 13 časova i 40 minuta 20. avgusta ove godine, radnici Željeznica RS primijetili su da je na dionici pruge od Koprivne prema Modriči pala kontaktna mreža, zbog krađe zateznih tegova.

Policija CJB Doboj traga za nepoznatim počiniocima koji su poskidali 20 tegova, od kojih su petnaest komada uspjeli odnijeti a pet je ostalo pored pruge. Tegovi koje su kradljivci odnijeli služe za zatezanje kontaktne mreže, koja je u ovom slučaju, na dionici kod Koprivne – pala na prugu. Zbog toga je i saobraćaj na relaciji Modriča – Doboj bio privremeno prekinut.
- Ovo nije prvi put da je imovina Željeznica RS na meti lopova. Sve dok se ne izvrše izmjene u Krivičnom zakonu po kojem će ovakve krađe biti tretirane kao diverzija, imaćemo problema sa lopovima koji našu imovinu prodaju u staro željezo – kaže Dragan Subašić, izvršni direktor Poslova infrastrukture.
Kradljivci su i ranije odnosili tegove koji služe za zatezanje žica pod naponom od 25.000 volti, a iz Uprave apeluju na stanovništvo da najbližoj policijskoj stanici prijave ukoliko primijete da neko krade viseće tegove Željeznica RS.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com