Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Željeznice Republike Srpske će od drugog septembra do kraja godine svake sedmice otpremati po pet vozova aluminijum hidroksida iz zvorničke fabrike „Alumina“ za AJKU u Mađarskoj. Prevoz probnih količina krenuo je 23. jula i do kraja prvepolovine avgusta otpreman je po jedan, a u drugoj polovini po dva voza sedmično.

U sastavu svakog voza je 20 teretnih kola koja preko graničnog prelaza Zvornik - Brasina ulaze u Srbiju i nastavljaju put do krajnjeg odredišta u Mađarskoj.
Za prevoz su angažovane četiri garniture Željeznica Republike Srpske, osam garnitura Mađarskih željeznica i četiri garniture Železnica Srbije. ŽRS do sada nisu prevozile aluminijum hidroksid, teret za čiji prevoz se koriste čisti vagoni, svaka šupljina je popunjena i pokriveni su najlonom. U Operativnoj službi su zadovoljni novim prevozom, ali i uslovima, jer kola stranih željezničkih uprava koriste bez plaćanja RIV najamnine.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com