Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Projekat remonta energetskog transformatora u Banja Luci, koji je predviđen planom investicionog održavanja u Željeznicama Republike Srpske, uspješno je realizovan u saradnji sa remontnim zavodom Kosmos iz Banja Luke i zvanično pušten u rad 13. septembra.

Detaljnim ispitivanjem visokonaponske opreme od strane Željeznica RS, završene su sve neophodne predradnje nakon čega jeremontni zavod Kosmos preuzeo rad na remontu.
Završetkom remonta energetskog transformatora u elektrovučnom postrojenju u Banja Luci transformatoru je produžen radni vijek, ali se takođe dobilo i na većoj sigurnosti napajanja kontaktne mreže kao i povećanju bezbjednosti saobraćaja, istakao je Radovan Piljagić, direktor Sekcije za elektrotehničke poslove (ETP) Banja Luka.
- Na području naše sekcije ukupno je osam transformatora, odnosno svako od četiri elektro-vučna postrojenja ima po dva transformatorska polja. Danas smo završili zaista veliki posao. Radi se o transformatoru snage 7,5 megavoltampera, čija je težina 24 tone. To je transformator koji spušta napon sa 110 na 25 kilovolti - rekao je na zvaničnom puštanju u rad remontovanog transformatora Piljagić.
Nastavkom saradnje sa Željeznicama RS zadovoljni su i predstavnici Kosmosa.
- Uspješno sarađujemo već osam godina. Rad na ovom transformatoru nije bio jednostavan, jer se radi o zahtjevnoj tehnologiji, ali je na obostrano zadovoljstvo posao profesionalno završen. Saradnja sa timom ŽRS koji je vršio nadzor, kontrolui reviziju bila je korektna i ja očekujem da tako bude i ubuduće – istakao je Grujo Bogojević, tehnički direktor A.D. Kosmos Banja Luka.
Ukupna vrijednost investicije remonta energetskog transformatora iznosila je oko 80.000 KM, a planirano je da se u narednom periodu remontuju još dva transformatora, u Doboju i u Banja Luci.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com