Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Koristeći isključivo vlastite vagone, Željeznice Republike Srpske su, do 12. decembra, iz Omarske za Zenicu prevezle 1.608.119 tona željezne rude. Za ovaj prevoz korišteno je 26.848 kola. Ova godina je bila bolja od prošle jer je na istoj dionici tokom cijele 2012. prevezeno nešto više od milion i pet stotina hiljada tona rude iz Omarske.

Očekuje se da će do kraja godine, ako to dozvole vremenski uslovi, do Zenice biti transportovano još 50.000 tona rude.

Da nije bilo dva štrajka u Željeznicama Federacije BiH (ŽFBiH) i uvođenja transportnog ograničenja ovaj prevoz bi bio mnogo veći.

Željezna ruda iz Omarske transportovana je i na sjever. Preostalo je da se utovari još samo jedan voz, čime će ovogodišnji plan prevoza za Poljsku i Češku biti u potpunosti ostvaren. Od početka godine do 11. decembra prevezeno je 477.413 tona rude za koju je bilo potrebno 8.678 teretnih kola kojima su rudni resursi transportovani.

- Dinamiku realizacije prevoza rude za sjever u znatnoj mjeri usporio je remont pruga Hrvatskih željeznica (HŽ), zbog čega je bilo čestih zatvora pruga. Od juna mjeseca u Hrvatskim željeznicama su mogli primati samo po dva voza dnevno, pa je to uticalo i na obim prevoza koji je ostvaren – kaže Danko Mišić, šef Operativne službe Željeznica Republike Srpske (ŽRS).

Na prijem vozova od strane HŽ uticao je i smanjen broj lokomotiva sa kojima HŽ Cargo od avgusta radi.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com