Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Policija Centra javne bezbjednosti Doboj (CJB) 12. decembra identifikovala je dvije osobe protiv kojih je Okružnom tužilaštvu Doboj podnesen izvještaj o krađama koje su od maja do decembra počinili i krali imovinu željeznica Republike Srpske.

- Policijski službenici PS Šamac, 04.12.2013. godine, zatekli su navedena lica na otpadu sekundarnih sirovina u Šamcu, koji su nudili na prodaju 241 kg bakarnih navoja, a koje su prethodno otuđili sa prigušnice elektromotora električne lokomotive – navodi se u policijskom saopštenju koje je potisala Ljerka Stanimirović, portparol policije. Policija u saopštenju navodi inicijale uhapšenih koji su ubrzo nakon saslušanja, po odobrenju Okružnog tužilaštva pušteni da se brane sa slobode.

Radi se o izvjesnom B.R iz Orašja u Federaciji BiH i I.B iz Živinica, takođe iz federacije BiH. B.R je od maja do decembra 2013. godine iz kruga ŽRS u mjestu Lipac ukrao veću količinu niskonaponskih i visokonaponskih bakarnih kablova koje počupao sa električnih i dizel lokomotiva. Prije toga je presjekao žičanu ogradu i kroz otvor ulazio u krug željeznica. U krađi imovine I.B. je bio vozač a povremeno je svoj automobil davao B.R iako je znao da će ga koristiti za krađu imovine ŽRS.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com