Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Sinoć 10.01.2021. godine  u 21 čas i 15 minuta na prostoru želјezničke stanice u Prijedoru, usled nedozvolјenog kretanja grupe dečaka između koloseka i penjanja na cisternu, od posledica strujnog udara tragično je nastradao B.S. 2004 godište.

Stanično osoblјe želјezničke stanice u Prijedoru, odmah  nakon obaveštenja dežurnog dispečera, da je došlo do izbacivanja napona elektro vučnog postrojenja Omarska, do postrojenja za sekcionisanje neutralne sekcije Brezičani, reagovalo je u skladu sa propisima, te je izvršeno isklјučenje elektro napona.

U isto vreme u stanici  Prijedor, nakon što je primećeno varničenje  a zatim se čuo i jak udar, odmah je upućen telefonski poziv policijskoj stanici Prijedor 1 kao i službi Hitne pomoći.

Nažalost, po dolasku na lice mesta, medicinsko osoblјe Hitne pomoći iz Prijedora konstatovalo je tragičan ishod.

Uviđaj na licu mesta izvršili su pripadnici policijske stanice Prijedor 1 zajedno sa nadležnom komisijom Želјeznica Republike Srpske.

Želјeznice Republike Srpske usled ovog tragičnog događaja, upućuju najiskrenije saučešće porodici nastradalog dečaka.

Iznova molimo i upućujemo apel svim građanima da poštuju želјezničke propise, ne ignorišu postavlјene znakove upozorenja, te sačuvaju svoje i tuđe živote.

Neovlašteno kretanje prugom kao i penjanje i približavanje vagonima, najstrože je zabranjeno i predstavnja veliku opasnost po lјudske živote, imajući u vidu da je kontaktna mreža pod naponom.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com