Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Sinoć u 20 časova i 32 minuta između željezničkih stanica Omarska i Prijedor na putnom prelazu u naselju Topolik, dogodio se udes u kome je tragično nastradala ženska osoba.

Željeznice Republike Srpske izražavaju žaljenje i upućuju najiskrenije saučešće porodici u ovom teškom trenutku i tragediji koja nas je sve pogodila.

Mašnovođa je ugledavši automobil koji se nalazi na putnom prelazu davao znakove upozorenja zvučnom signalizacijom i pristupio kočenju, međutim putnički automobil se i pored svih znakova upozorenja nije pomerio sa putnog prelaza.

Na lice mesta odmah su izašle ekipe Hitne pomoći, pripadnici Policijske stanice Prijedor, vatrogasna ekipa,javni tužilac i komisija Željeznica Republike Srpske za vanredne događaje.

Uviđaj na licu mesta izvršili su pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Prijedor.Obaveznim alkotestiranjem mašinovođe, utvrđeno je da nije bilo prisustva alkohola i drugih neželjnih supstanci u organizmu.

Putni prelaz u naselju Topolik obezbeđen je saobraćajnim znacima, Andrejevim krstom i trouglom preglednosti.

Željeznički saobraćaj na relaciji Banjaluka – Prijedor, ponovo je uspostavljen nakon završenog uviđaja u 23 časa i 15 minuta.

Željeznice Republike Srpske i u ovom teškom trenutku, apeluju na sve učesnike u saobraćaju da pri prelasku pruge budu maksimalno odgovorni i oprezni, poštuju saobraćajne propise i znakove upozorenja, te sačuvaju svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com