16.03.2020

Vijesti

Izrada Plana zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama

Izrada Plana zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama

Uprava Željeznica Republike Srpske na danas održanoj vanrednoj sednici, donela je odluku o hitnoj izradi „Plana zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama“ a povodom trenutne epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, u cilјu prevencije , zaštite i kontrole širenja nove korona virusne bolesti (COVID-19).

Uprava Željeznica Republike Srpske shvatajući ozbiljnost epidemiološke situacije a u cilju prevencije i zaštite od širenja virusa, zaštite zaposlenih, kao i korisnika željezničkog saobraćaja, pored obavezne redovne dezinfekcije prostora, staničnih mesta i voznih sredstava preduzima niz novih mera.

Svi organizacioni delovi Željeznica Republike Srpske upoznati su sa aktivnostima na izradi nove organizacije rada preduzeća, sa smanjenjem broja zaposlenih na radnim mestima u cilju prevencije i zaštite, sve dok traje period širenja virusa.

Plan je da rizične grupe zaposlenih, odnosno osobe obolele od kardiovaskularnih bolesti, trudnice, porodilje i lica koja su slabijeg zdravstvenog stanja odnosno podložna infekcijama, svoje radne zadatke obavljaju u izolaciji iz svojih domova.

Takođe, neophodno je da se sva lica zaposlena u Željeznicama Republike Srpske a koja su iz područja zahvaćenih virusom korona, u proteklom periodu doputovala u Republiku Srpku, kao i lica koja pristižu iz zaraženih područja, obavezno putem telefona jave svojim neposrednim rukovodiocima, koji će ih uputiti na dalje postupanje neophodne i obavezne izolacije.

Izrada „Plana zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama“ sa hitnim merama koje će se provoditi u Željeznicama Republike Srpske, izrađuje se na osnovu preporuka Instituta za zdravstvo Republike Srpske, Ministarstva zdravlja RS ,Vlade Republike Srpske te epidemiološke službe Grada Doboja i lokalne zajednice.