28.04.2023

Vijesti

Učenici iz Glamoča u posjeti Banja Luci

Učenici iz Glamoča u posjeti Banja Luci

Željeznice Republike Srpske su u petak 28. aprila bile domaćin učenicima iz Osnovne škole „Glamoč“ iz Glamoča, dvadesetpet učenika i njihova tri nastavnika.

U okviru posjete malih Glamočana Banja Luci, prema riječima nastavnice i vođe puta Brankice Ćosić, pored odgledavanja filma u kinu Palas, posjete Dječijem pozorištu „Jazavac“, Narodnom pozorištu Republike Srpske, Muzeju Republike Srpske, tvrđavi Kastel, učenici su se vozili gradskim panoramskim autobusom da bi pobliže upoznali ljepote i znamenitosti grada Banja Luke i na kraju su posjetili željezničku stanicu u Banja Luci.

Domaćini željezničari su učenike iz Glamoča upoznali sa mjerama bezbjednosti na željeznici, o kojima im je inžinjer zaštite na radu ukratko održao predavanje, a nakon toga su učenici zajedno sa željezničarima i uz pratnju šefa i pomoćnika šefa stanice obišli zgradu željezničke stanice.

Prilikom obilaska stanične zgrade mali Glamočani su se upoznali sa procesom rada i poslovima koje obavljaju otpravnik vozova, dispečer, manevrista, rukovaoc manevre, pomoćnik šefa i šef stanice, kao i drugo osoblje koje radi u željezničkom saobraćaju.

U obilasku stanice učenici su posjetili prostorije koje se koriste za obavljanje navedenih poslova, a posebno su bili zadivljeni uređajima elektronskog osiguranja stanice, kao i izgledom putničkih kola i lokomotive.

Mališanima iz Glamoča ova svojevrsna ekskurzija ostaće u pamćenju, nakon njihovog iskrenog oduševljenja posjetom željezničkoj stanici u Banja Luci i samom gradu Banja Luka. Izrazili su svi jednoglasno želju da posjetu Željeznicama Republike Srpske i Banja Luci u narednom periodu ponove.