17.06.2019

Vijesti

Željeznice Republike Srpske dobile upotrebnu dozvolu za projekat „PS-03“

Željeznice Republike Srpske dobile upotrebnu dozvolu za projekat „PS-03“

Željeznice Republike Srpske u okviru projekta “Modernizacija sistema signalizacije i telekomunikacija na deonici pruge Doboj – Banjaluka”, uspešno su realizovale veći broj različitih projekata, od kojih su najznačajniji ugradnja novih elektronskih uređaja za osiguranje stanica i pružnih prelaza.

Šest stanica na deonici Doboj - Banjaluka osigurano je novim signalno–sigurnosnim uređajima, a 11 pružnih prelaza uređajem za automatsko osiguranje.

Istovremeno, realizovan je sistem međustanične zavisnosti, kao i daljinsko upravljanje saobraćajem, koje pruža mogućnost centralizovanog upravljanja udaljenim stanicama i putnim prelazima.

Projekat “Modernizacija i rekonstrukcija signalno - sigurnosnih i telekomunikacionih uređaja”, novih tehničkih i tehnoloških rešenja koji omogućavaju kvalitetniji, bezbjedniji i jeftiniji rad željeznica na deonici Doboj-Banjaluka, svečano je promovisan u septembru prošle godine u Banjaluci od kada je sistem bio u probnom radu.

Nakon izvršenog internog tehničkog pregleda od strane stručnih komisija Željeznica Republike Srpske, kao i Republičke komisije za tehnički pregled projekta, implementirani sistemi su sukcesivno puštani u probni rad, a Željeznice Repubike Srpske su ušle u proces dobijanja neophodne upotrebne dozvole.

Početkom juna, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo je Rešenje kojim se daje upotrebna dozvola Željeznicama Republike Srpske za izvedenu rekonstrukciju i modernizaciju elektroenergetske, telekomunikacione i signalno-sigurnosne mreže u pružnom pojasu na trasi pruge Doboj - Banjaluka.

Dobijenom upotrebnom dozvolom stekli su se svi neophodni uslovi za puštanje u redovan rad novougrađenih sistema, u punom kapacitetu. Takođe, stečeni su svi uslovi za skraćenje voznih vremena vozova, značajno je povećana bezbednost, unapređen sistem za regulisanje željezničkog saobraćaja, te se povećava prevozna i propusna moć željezničkog saobraćaja na deonici Doboj – Banjaluka.

U cilju bolje, zajedničke bezbednosti Željeznice Republike Srpske, ponovo apeluju na sve učesnike u saobraćaju, da je neophodno striktno poštovanje saobraćajnih propisa i pojačana pažnja svih učesnika u drumskom saobraćaju na pružnim prelazima.

Zahvaljujući novougrađenim signalno – sigurnosnim uređajima, postignuta je i veća operabilnost kao i nivo osiguranja željezničkih stanica, ukrsnica i pružnih prelaza.

Implementacijom telekomunikacionog sistema, uključujući novopoloženi optički kabl, pored pouzdanije telefonske veze, omogućen je daljinski pristup i kontrola nad preostalim uređajima, kao i mogućnost rešavanja određenih smetnji i kvarova na daljinu.

Sistem GSM komunikacije sada omogućava neprekidnu komunikaciju između voznog osoblja i operativnih službi u Željeznicama Republike Srpske.

Istovremeno, sistem za izradu i simulaciju reda vožnje, na osnovu GPS lokacije vozova i komunikacione opreme koja je ugrađena na lokomotivama, omogućava korekciju reda vožnje u realnom vremenu.

Svim korisnicima željezničkog saobraćaja omogućen je i besplatan pristup bežičnom internetu u željezničkim stanicama Doboj i Banja Luka.

U okviru projekta „Modernizacija sistema signalizacije i telekomunikacija na deonici pruge Doboj – Banjaluka”, u građevinskom delu, uređene su i stanične zgrade u Ostružnji, Snjegotini, Jošavki i Vrbanji.

U Čelincu i Banjaluci uređene su prostorije za smeštaj signalno – sigurnosne i telekomunikacione opreme.

Ova investicija vredna oko 20 miliona evra finansirana je iz već postojećih kredita, bez dodatnog zaduženja Željeznica Republike Srpske.

Projekat”Modernizacija sistema signalizacije i telekomunikacija na deonici pruge Doboj – Banjaluka”, je nastavak započetog procesa modernizacije Željeznica Republike Srpske.

U zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava za investiciona ulaganja, projekat će u narednim godinama biti nastavljen i na ostalim deonicama ŽRS.

Slike

alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Željeznice Republike Srpske dobile upotrebnu dozvolu za projekat „PS-03“ alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Željeznice Republike Srpske dobile upotrebnu dozvolu za projekat „PS-03“ alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Željeznice Republike Srpske dobile upotrebnu dozvolu za projekat „PS-03“ alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Željeznice Republike Srpske dobile upotrebnu dozvolu za projekat „PS-03“