18.10.2021

Vijesti

U Trebinju otvorena izložba „120 godina željeznice u Trebinju, Boki Kotorskoj i okolini“

U Trebinju otvorena izložba „120 godina željeznice u Trebinju, Boki Kotorskoj i okolini“

Kao uspomena na vreme razvoja i prosperiteta, u muzeju Hercegovine u Trebinju u petak 15. oktobra, otvorena je izložba fotografija pod nazivom „120 godina željeznice u Trebinju, Boki Kotorskoj i okolini“ autora Josipa Vebera, pod pokroviteljstvom Medija centra Železnica Srbije.

Prema rečima autora izložbe, fotografije koje su prikupljene i postavljene na izložbi plod su višedecenijskog rada na terenu. Fotografije je sakupio obilazeći proteklih nekoliko decenija željezničke muzeje u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Beču, Budimpešti i Nirnbergu, kao i od ljubitelja željeznice iz Slovenije, Austrije i Nemačke koji su tokom pedesetih, šezdesetih i sedamdesteih godina prošlog veka, krišom fotografisali železničke kompozcije i objekte na prostorima bivše Jugoslavije.

-Među izloženim fotografijama nekoliko njih do sada nikad nisu bile predstavljene javnosti, a to su fotografije ljubitelja železnice iz Nemačke koji su za ovu priliku dali dozvolu za objavljivanje. Još ima fotografija iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka koje ću uskoro dobiti, i ja se nadam da će u narednom periodu na nekoj od budućih izložbi i one biti predstavljene javnosti. U saradnji sa opštinama Trebinje, Ravno i Herceg Novi još pre petnaestak godina započeta je priča da jedan deo nekadašnje uskokolosečne pruge bude obnovljen. Crnogorski deo bio bi od stanice Sutorina do granice sa Hrvatskom i eventualno dalje kroz Konavle do stanice Čilipi odnosno Cavtat. Drugi deo bi bio od Trebinja do stanice Hum, a jedan deo bi od stanice Čilipi odnosno Cavtat išao preko Mihanića do stanica Vojski Dol. To bi bila prva faza, a druga faza bi bila spajanje svih tih pruga u turističke svrhe. Treba napomenuti da postoji i idejni projekat pruge Čapljina-Nikšić koja bi koristila 2/3 trase stare trase pruge tako da bi i ova priča jednoga dana mogla biti u opciji. Kao što je 1901. godine ovaj kraj bio povezan železnicom sa Evropom i doneo veliki boljitak i prosperitet za ovaj kraj nadam se da će dolaskom železnice normalnog koloseka u skorijoj budućnosti ljudi početi da se vraćaju u ove krajeve. To bi bio dobar signal za investitore, industriju i ovaj kraj bi zaživeo privredno, turistički i kulturno – istakao je Josip Veber, autor izložbe.

Pored predstavnika Železnica Srbije, Željeznica Republike Srpske, Željezničkog prevoza Crne Gore i Održavanja željezničkih voznih sredstava iz Podgorice, ceremoniji otvaranja prisustvovali su i predstavnici Opština Trebinje i Herceg Novi, građani Trebinja, kao i predstavnici medija.

-Trebinje postaje sve značajnija turistička destinacija i mnogi turisti, naročito oni iz inostranstva, imaju želju da šetaju trasom čuvenog “Ćire” odnosno da se njome provozaju biciklom. Željeznica tako nastavlja da živi na neki neobičan način, a nadam se da neće proći puno vremena kada će se u turističke svrhe obnoviti i neke atraktivne trase da po njoj ponovo saobraćaju vozovi. Tradicionalno gostoprimstvo koje imamo i bogata turistička ponuda svrstalo je naš grad na svetsku turističku mapu kojeg preporučuju mnogi svetski turoperateri, i nadamo se da će ovakva ponuda privuću još veći broj turista - istakla je otvarajući izložbu Slađana Skočajić, načelnica Službe za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje grada Trebinja.

U okviru programa prikazani su i kratki dokumentarni filmovi o željeznicama, prvi snimljen pre 20 godina u Zelenici povodom 100 godina željeznice u Crnoj Gori, kao i promotivni film o Željeznicama Republike Srpske, snimljen pre 10 godina u povodu obeležavanja jubileja „20 godina Željeznica Republike Srpske“.

Izložbu je organizovao Muzej Hercegovine u Trebinju, pod medijskim pokroviteljstvom Medija centra Železnica Srbije a.d. i za posetioce će biti otvorena do 24. oktobra 2021. godine.