01.10.2021

Vijesti

Svečano obeležen završetak radova na „Pasareli“

Svečano obeležen završetak radova na „Pasareli“

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, danas je zajedno sa vršiocem dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Željko Radićem i gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem, obišao rekonstruisan pešački most na željezničkoj stanici u Doboju.

Pešački most „Pasarela“ preko željezničkih koloseka u Doboju, izgrađen je 1988. godine na inicijativu tadašnjih članova Saveta Mesne zajednice Lipac, a sve u cilju lakšeg, bržeg i konačno bezbednijeg prelaska preko pruge meštana koji svakodnevno gravitiraju prema Doboju.

Kao zahvalnost za pokretanje inicijative i izgradnju pešačkog mosta u Doboju, generalni direktor Željeznica Republike Srpske danas je uručio zahvalnice nekadašnjim idejnim inicijatorima za izgradnju pasarele: nekadašnjem generalnom direktoru Željeznica RS i pomoćniku ministra saobraćaja i veza Marinku Biljanoviću, bivšem direktoru izvršnih poslova ŽRS Dušanu Spremi, te nekadašnjem predsedniku Mesne zajednice Lipac i gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću, sadašnjem poslaniku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

- Radove na sanaciji i antikorozivnoj zaštiti pešakog mosta na prostoru željezničke stanice u Doboju uspešno smo završili na zadovoljstvo kako naših željezničara, tako i građana Doboja, koji pešački most svakodnevno koriste.Izgrađen davne 1988 godine, ovaj pešački most osim što služi kao bezbedna pešačka veza preko željezničkih koloseka između prigradskih naselja i grada Doboja, često je i mesto sastajanja mladih na putu do škole, a koriste ga i brojni rekreativci u okviru svojih sportskih aktivnosti.Ovo je investiciono mali, ali veoma značajan projekat za Željeznice Republike Srpske – istakao je vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS Željko Radić.

On je naglasio da pešački most dužine 308 i širine 2,4 metra, te ukupne površine 3.600 metara kvadratnih,danas sija i daje jasnu naznaku da Željeznice Republike Srpske malim ali sigurnim koracima idu ka svom zacrtanom cilju.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da je sanirani objekat svakako od značaja za radnike i meštane koji ga svakodnevno koriste.

-Svakako da će u narednom periodu u Željeznicama Republike Srpske biti značajnih investicija i Vlada Republike Srpske želi da napravi tržišno orijentisano preduzeće koje će moći da ostvaruje svoju delatnost i prihode, koji će donositi dobit ovom društvu i Vladi Republike Srpske – rekao je ministar Ćorić.

Ministar je izrazio uverenje da će projekat restrukturisanja Željeznica Republike Srpske biti realizovan na najbolji mogući način, iako to nije nimalo lak zadatak.

-Mene često pitaju zašto ljudi iz sindikata imaju drugačije stavove? Ja to ne znam i mislim da nemaju drugačije stavove - istakao je ministar Ćorić.

Poručio je da će Željeznice Republike Srpske u narednom periodu morati biti preduzeće u kojem će radnici dolaziti na posao i zarađivati svoju platu, a ne dolaziti na posao i biti spremni samo primati platu.

Poručio je da su Željeznice Republike Srpske danas likvidne i da nemaju prispelih a neizmirenih obaveza te dodao da je Vlada RS preduzeću doznačila sve grantove.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske podsetio je da je vrednost radova na antikorozivnoj zaštiti pešačkog mosta iznosila je 225.000 KM, zamena oluka i ojačanje elemenata konstrukcije 14,731 KM, te da ukupna vrednost radova rekonstrukcije pešačkog mosta u Doboju iznosi 239,731 KM.

- Izuzetno nam je značajna podrška kako našeg resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske tako i grada Doboja, u našem nastojanju da Željeznice Republike Srpske obuku novo ruho, nadograde i obnove na najbolji način postojeće kapacitete i postanu nezamenjiva karika u prevozu roba i putnika na našim prostorima – naglasio je vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS Željko Radić.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić nakon obilaska pešačkog mosta izrazio je zadovoljstvo završenim projektom na željezničkoj stanici.

-Za neke je ovo možda mali projekat, ali za mene je radost danas biti u Željeznicama Republike Srpske. Sve što se radi na području Doboja, svaki infrastrukturni projekat je na dobrobit svih nas. Mislim da je ovo velika stvar i za meštane MZ Lipac koju ova pasarela povezuje sa gradom, za željezničare kao i za sam Doboj – istakao je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić prethodno je posetio Gradsku upravu Doboj gdje sa gradonačelnikom Doboja razgovarao o kapitalnim infrastrukturnim projektima.

Radove na pešačkom mostu u Doboju izvodilo je preduzeća "Safir" iz Gacka, čiji je vlasnik Rajko Papović rekao da će objekat građanima Doboja, bezbedno služiti najmanje narednih 30 do 40 godina.

Obilasku pasarele u Doboju danas su prisustvovali i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić.

Slike

alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Svečano obeležen završetak radova na „Pasareli“ alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Svečano obeležen završetak radova na „Pasareli“ alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Svečano obeležen završetak radova na „Pasareli“ alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Svečano obeležen završetak radova na „Pasareli“